Is er hoop op langere accutijd?

15 april 2014 door in GSM en Toestellen.

150866_1081Smartphones kunnen veel, maar dat vraagt ook energie. Een volledig opgeladen batterij gaat bij de ene telefoon langer mee dan bij de andere, maar over het algemeen moet er toch iedere dag worden opgeladen. De accuduur blijkt de belangrijkste factor te zijn bij de aanschaf van een toestel, nog voor prijs en snelheid. Maar komt er ooit zo’n gedroomde batterij die heel snel oplaadt of heel lang meegaat?

Nutech.nl vroeg het aan prof. dr. Peter Notten, hoogleraar Energy Materials and Devices aan de Technische Universiteit Eindhoven en dr. Marnix Wagemaker, batterijenonderzoeker bij de Technische Universiteit Delft. Beide heren geven aan dat de claims, zoals een verdubbeling van de capaciteit of supersnel opladen er wel zijn, maar dat de praktijk daar niet direct iets aan heeft. Wagemaker: “In de batterijtechnologie duurt het altijd vrij lang om van een theorie tot een werkbare praktijk te komen. Er moet veel worden getest. Een bruikbare batterij die in zes seconden kan opladen is gewoon geen realistisch systeem. Het zal best zo zijn dat het in een experimentele omgeving lukt een batterij zo snel te laden, maar of het praktisch en bovendien veilig is, betwijfel ik.”

Ontwikkeling

Vorig jaar lichtte Alexander Klöpping in DWDD University de Wet van Moore toe. Die komt erop neer dat het aantal transistors in een processor door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt, waardoor processors steeds sneller worden. Zo werkt dat bij batterijen niet. Notten geeft aan dat de capaciteit van een batterij iedere jaar met vijf tot zeven procent toeneemt. Wagemaker stelt dat het tot nu toe zo is dat er elke veertig jaar een verdubbeling is. Maar hoe zit het dan met de ontwikkelingen van telefoonaccu’s? In smartphones zitten lithium-ion-batterijen. Het gaat wat ver om hier de werking van zo’n batterij te beschrijven, maar deze batterij blijft qua energiedichtheid leidend. Daarnaast is het zo dat deze batterijen op maat worden gemaakt en dan is het praktischer en goedkoper om gebruik te maken van een techniek die zichzelf al heeft bewezen. Een geheel nieuwe batterijtechniek wordt dus niet verwacht.

Geen grote verbeteringen

Veel mensen willen meer capaciteit en sneller opladen. Maar meer capaciteit vraagt een langere laadtijd. Wagemaker ziet mogelijkheden in het toepassen van silicium in plaats van grafiet waardoor de capaciteit kan vergroten. “Daarnaast kunnen we de hoeveelheid actief materiaal per gewicht van de batterij verbeteren. Door de elektroden dikker en dichter te maken, is een potentiële toename met een factor twee te bereiken. Daarbij is de vormgeving van de elektroden een uitdaging, batterijen worden steeds dunner en abstracter van vorm.” Notten geeft aan dat hij de komende twintig jaar geen grote verbeteringen verwacht op het gebied van lithium-ion-technologie omdat iedere nieuwe techniek ook weer nadelen kent, maar kleine verbeteringen zijn zeker wel mogelijk. De batterijen die we nu gebruiken blijken ook al heel energie-efficiënt. “Lithium-ion-batterijen hebben een energie-efficiëntie van meer dan 95 procent”, zegt Notten, “bij niet-oplaadbare alkaline-batterijen ligt dat rond de 60 procent.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Sim Only Besteltest 2014

Bij het afsluiten van een sim only abonnement gaat het uiteraard niet enkel om de euro’s. Ook bijvoorbeeld het bestelgemak,...

Sluiten