Datavrije Muziek T-Mobile is nog niet volledig ACM vrij

24 mei 2017 door in T-Mobile.

ACM Datavrije MuziekVandaag maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend, dat het niet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak in de zaak ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile. Datavrije Muziek is echter nog niet ACM vrij als het aan stichting Bits of Freedom ligt. Zij hebben een handhavingsverzoek ingediend bij de ACM op grond van de Europese Verordening.

T-Mobile kreeg een last onder dwangsom opgelegd van de ACM om te stoppen met Datavrije Muziek, maar ging hier tegen in verweer. De Rotterdamse rechtbank oordeelde in het voordeel van T-Mobile. Met de uitspraak is de last komen te vervallen. Vandaag meldt de autoriteit dat het niet in beroep gaat tegen de uitspraak. Het doel van de ACM was duidelijkheid krijgen over de Nederlandse wet in verhouding tot de Europese verordening. Die duidelijkheid is er nu aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM. Bits of Freedom meent dat T-Mobile wel degelijk de consument benadeelt en wil dat de ACM doorgaat.

Datavrije Muziek uitspraak 20 april 2017

Op 20 april 2017 deed de rechter in Rotterdam zijn uitspraak. Op basis van de Nederlandse wet mag de ACM T-Mobile geen last opleggen. T-Mobile mag Datavrije Muziek dus gewoon aanbieden.

Bij zijn uitspraak deed de rechter geen uitspraak of Datavrije Muziek van de sim only provider toegestaan is onder de Europese Verordening Netneutraliteit. De ACM is nu gestart met een onderzoek of de muziek dienst wel mag onder de Europese Verordening Netneutraliteit. De autoriteit geeft aan dat het onderzoek nog loopt en kan niet aangeven wanneer het is afgerond. Tot die tijd, mag T-Mobile ‘Datavrije Muziek’ blijven aanbieden.

Datavrije Muziek

Vorig jaar oktober lanceerde T-Mobile een nieuwe dienst ‘Datavrije Muziek’. Klanten van geselecteerde sim only abonnementen mogen gebruik maken van muziekstreaming diensten zonder dat dit ten koste gaan van hun databundel. Deze vorm van ´gratis´ datagebruik heet zero-rating. De Nederlandse wet verbiedt zero-rating in alle gevallen. Daarop heeft de ACM T-Mobile gesommeerd te stoppen met de dienst. De provider is in beroep gegaan en de rechter bepaalde dat de Nederlandse wet in strijd is met de Europese verordening op dit punt. Op dit punt mag de ACM de wet niet langer meer handhaven.

Bits of Freedom

Bits of Freedom is het niet eens met de dienst van T-Mobile en meent dat de dienst zelfs in strijd is met de Europese Verordening. De belangenorganisatie Bits of Freedom komt op voor de vrijheid en privacy van iedereen op internet. De belangenorganisatie heeft een formeel verzoek ingediend bij de ACM om “het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese Verordening.

In een artikel over deze kwestie van de belangenorganisatie leggen ze het als volgt uit:
T-Mobile mag van de rechter doorgaan met haar abonnement waarmee ze overduidelijk de Europese netneutraliteitsregels overtreedt, zo oordeel de rechter eind vorig maand. Niet de ACM, maar de internetter is de grootste verliezer. Daarom hebben we de ACM opgeroepen er een schepje bovenop te doen.

Datavrije Muziek is dus nog niet ‘off the hook’ en nog niet ACM vrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Je smartphone als ov chipkaart dankzij KPN en Vodafone

Via je sim only abonnement ook reizen met het openbaar vervoer? Vanaf nu kan het! Klanten van KPN en Vodafone...

Sluiten