8 februari 2019 door in KPN

5G frequentie veilingHet landelijke 5G netwerk laat waarschijnlijk nog een jaar extra op zich wachten. De Nederlandse overheid veilt de belangrijkste frequentie voor het vijfde netwerk pas in 2021. Dat blijkt uit de publicatie van het advies aan de overheid door Autoriteit Consument en Markt. In dit advies beschrijft de ACM de maatregelen die nodig zijn om de concurrentie te beschermen.

De Nederlandse 4G netwerken behoren tot de snelste in de wereld. Die positie dreigen we te verliezen met de komst van 5G netwerken. Verschillende landen in de wereld krijgen al vanaf 2020 een landelijk 5G netwerk. In Nederland zal dit netwerk op zich laten wachten. Want het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is van plan om de benodigde frequentie voor 5G (3.5 GHz band) pas in 2021 te veilen. EZK veilt voor die tijd al ruimte binnen de 700, 1400 en 2100 MHz banden.

Belangrijkste 5G band pas in 2021 geveild

De volgende generatie netwerken staat voor de deur. Alle providers ontwikkelen nieuwe technieken voor de vijfde generatie mobiele netwerken, 5G. De bandbreedte voor dit nieuwe netwerk wordt de komende jaren geveild. Pas in 2021 volgt de veiling voor de belangrijkste 5G bandbreedte. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de ACM. De autoriteit adviseert de EZK in een nieuw persbericht over de concurrentiepositie van de providers. In het persbericht meldt de autoriteit dat de belangrijkste band voor 5G, de 3,5 GHz frequentie, pas in 2021 wordt geveild. Deze band is nodig om het razend snelle netwerk landelijk uit te rollen.

Drie van de huidige banden, 700, 1400 2100 ghz worden ook geveild. Die veiling vindt 2019 of begin 2020 plaats. Om de consument te beschermen en concurrentie binnen de mobiele telecom te waarborgen adviseert de ACM om iedere partij maximaal 50 procent van een frequentie te geven. Dit heet een spectrumcap en zorgt ervoor dat er geen te hoge concentratie bij een partij komt.

Providers met eigen frequentie

Op dit moment zijn er drie partijen met een eigen frequentie. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben een eigen netwerk. Afgelopen jaar heeft T-Mobile de Nederlandse activiteiten van Tele2 overgenomen en daarmee nog meer bandbreedte in handen.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only