Afschaffing roamingkosten: ‘Europese Raad niet ambitieus genoeg’

19 februari 2015 door in Algemeen.

2f290ea2982b4de1fef436ba98cff5e0De Europese Raad ziet blijkbaar toch niet zoveel heil in het plan om roamingkosten in Europa af te schaffen. Dat zegt eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) tegen persbureau Reuters. “Ik ben bang dat de Raad nu niet ambitieus genoeg is.”

Dat is nogal een dingetje. De roamingkosten voor internetgebruik en telefonie zou namelijk dit jaar al vervallen in Europa. Maar het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de telecomministers van Europese lidstaten in de Raad.

‘Foute beslissing’
Wat betreft de extra kosten die Europeanen nu betalen voor internetten in het buitenland, is het een “foute beslissing”, zegt de eurocommisaris. Volgens het nieuwe voorstel zou je elke dag 5 MB internet krijgen in het buitenland. Daarna mogen providers pas roamingkosten rekenen. 5 MB is niet zoveel, maar je zou er in ieder geval even je mail mee kunnen checken, WhatsAppen of een website te laden.

Vorig jaar stemde een grote meerderheid van het Europees Parlement al in met het voorstel. Alleen toen werd niet gesproken over beperkingen van het aantal mb’s of belminuten dat in het buitenland gerekend kan worden voor je thuistarief.

Vanuit je eigen bundel internetten
Het was de bedoeling dat eind dit jaar de extra kosten voor mobiele internetten in Europa zou verdwijnen. Zo zou je in heel Europa vanuit je eigen bundel kunnen internetten. Maar besprekingen over het voorstel zijn meerdere keren uitgesteld door druk vanuit verschillende lidstaten. De meeste lidstaten gaven aan meer tijd te willen, maar waren het er wel over eens dat ze de roamingtarieven zo snel mogelijk wilden aanpakken.

Roamingkosten
Nu verdienen providers veel geld door roamingkosten te vragen, maar Oost-Europese providers zijn bang dat ze hun relatief lage tarieven omhoog zouden moeten halen met een afschaffing uit concurrentieoverweging. Volgens het originele voorstel mogen providers maximaal het groothandelstarief van 5 cent per minuut of MB rekenen. Nu ligt dat op maximaal 20 cent.

We wachten de Europese Raad af. Net als de eurocommisaris: daarna neemt hij pas een beslissing over het aanpassen of totaal herzien van het voorstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Gebruik mobiel internet verdubbeld

We blijven massaal mobiel internetten met z'n allen. En het wordt alleen maar meer: het afgelopen jaar is er 51...

Sluiten