5G snelheid
22 oktober 2020 door in Mobiel internet

Nu steeds meer providers hun 5G netwerk aan het uitrollen zijn, en tegelijkertijd ook meer en meer smartphones het snellere 5G internet ondersteunen, vraag je je wellicht af bij welke providers je allemaal terecht kan. Op dit moment, eind oktober 2020, bieden enkel de 3 grote providers 5G ondersteuning aan.

Provider5G snelheid4G snelheid
KPN500 Mbps500 Mbps
Tele2nog niet beschikbaar225 Mbps
T-Mobile450 Mbps256 Mbps
Vodafone1000 Mbps350 Mbps

KPN
KPN biedt haar 5G zonder extra bijbetaling aan al haar klanten. Of je dus een kleine internetbundel hebt, of onbeperkt internet, in beide gevallen kan je profiteren van het snellere 5G netwerk. Let wel dat de maximale snelheid op zowel het 4G- als het 5G-netwerk gelijk is bij KPN, dus het zal in de praktijk nog maar te bezien zijn of het ook echt al voordelen biedt.

T-Mobile
Bij T-Mobile krijgen klanten met onbeperkt internet gratis de upgrade naar 5G, hetgeen een theoretische snelheidsverhoging van 75% kan zijn. Heb je geen onbeperkte internetbundel, dan kan je tegen een meerprijs van €2,- per maand alsnog terecht op het snellere 5G-netwerk.

Vodafone
Vodafone heeft een vergelijkbare constructie, waarbij klanten met de doorgaans wat ruimere ‘Red-bundels’ profiteren van gratis 5G. De kleinere bundels blijven gewoon trouw op 4G, tenzij je de meerprijs van €2,- per maand voor lief wilt nemen.

Tele2 en overige providers
Bij Tele2 wordt nog geen 5G aangeboden. De provider was enkele jaren geleden de enige partij die naast ‘de grote drie’ een eigen 4G-netwerk opzette. Blijkbaar wordt deze aanpak van Tele2, die sinds enige tijd is overgenomen door T-Mobile, dit keer niet herhaalt. De verwachting is dat de Tele2 klanten op termijn zullen worden overgezet op het 5G-netwerk van T-Mobile. Hoe lang dit echter nog gaat duren is onzeker.

Ook de overige providers, veelal prijsvechters, bieden nog enkel 4G. Met snelheden van 75 tot 256 Mbps zal dit in veruit de meeste gevallen nog meer dan voldoende zijn voor dit moment (alleen Budget Mobiel is een uitzondering met een maximale snelheid van 5 Mbps). De hogere 5G-snelheden zijn momenteel nog enkel zinvol als je op zeer hoge resolutie video wil streamen, in andere gevallen zal 4G doorgaans wel voldoen. Mocht je kiezen voor 5G, dan is het wel raadzaam een flinke internetbundel (wellicht zelfs onbeperkt) te nemen, aangezien de gigabytes je anders wel heel snel om de oren vliegen, met de mogelijke kosten daar snel achteraan.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only