Uitleg 5G netwerk sim only
26 mei 2020 door in KPN en T-Mobile

5G sim onlyWil je alvast klaar zijn voor de toekomst of hebt net een gloednieuwe 5G smartphone op de kop getikt? Dan wil je natuurlijk een 5G Ready sim only abonnement. Dat kan nu al bij de belangrijkste providers. In Nederland zijn de drie grote telecom bedrijven met eigen netwerk druk aan het plannen, regelen en ontwikkelen voor de uitrol van de vijfde generatie netwerken, 5G. We verwachten aan het eind van dit jaar de eerste resultaten en volgend jaar landelijk dekkende netwerken.

De komst van 5G is zeker. We moeten alleen nog wachten op de regering voor wat betreft de frequenties en op de providers vanwege de benodigde netwerken. Zowel Vodafone, T-Mobile als KPN zijn druk met de voorbereiding en uitrol van hun nieuwe 5G netwerken. Wat heb je aan 5G en heeft het al zin om een 5G sim only abonnement af te sluiten?

Welke providers hebben 5G sim only abonnementen

Je kunt nu al een 5G ready sim only abonnement afsluiten. Zo weet je zeker dat je kan genieten van optimale snelheden wanneer het 5G netwerk is uitgerold. Tot de landelijke uitrol kun je alvast op drukke locaties genieten van 5G technieken die nu al ingezet worden. Op dit moment kun je via Vodafone, T-Mobile en KPN een 5G ready abonnement afsluiten. Deze providers bieden nog niet de hoge snelheid van 5G en het netwerk zelf is nog niet af. We moeten voor de landelijke uitrol nog wachten op een belangrijke frequentieveiling en de plaatsing van verschillende 5G zendmasten.

Werking van 5G

De vijfde generatie LTE netwerken moet erg indrukwekkend zijn. Het nieuwe netwerk kan onwijs hoge snelheden aan. Data kan vervolgens razend snel uitgewisseld worden zonder een draadje. In Nederland hebben we al een razend snel 4G netwerk, maar de nieuwste generatie belooft 50 keer sneller te zijn. Hoe kan dat? Om data razend snel uit te wisselen zijn oude technieken niet goed genoeg meer. Daar komt de nieuwe datatechniek fotonica bij kijken. In plaats van door metaal wordt data middels lichtdeeltjes verzonden. Via licht kun je data veel sneller verzenden dan door bijvoorbeeld koper. Om die data vervolgens door de lucht verder te zenden hebben de providers hoge frequenties nodig zoals de 3,5 GHz frequentie. Die frequenties kunnen hogere snelheden aan en hebben een beter bereik in huis. Het nadeel van deze frequenties is, dat de signaalsterkte lager is. Daarom zijn er voor het nieuwe netwerk extra zendmasten nodig zodat er landelijke dekking volgt.

Snelheid en functie van het nieuwe netwerk

Het 5G netwerk kan een snelheid halen van 100 GB per seconde. In de praktijk is deze snelheid wel wat lager. Want men verwacht dat het 5G netwerk een snelheid zal krijgen van 125 MB per seconde. Ook dat is razend snel als je kijkt naar de huidige snelheid. De Nederlandse netwerken behoren tot de top in de wereld als het gaat om snelheid. Hier is de gemiddelde snelheid circa 2,5 MB per seconde. In de praktijk zal het het nieuwe netwerk dan ook 50 keer sneller zijn dan het huidige 4G. Dat heeft als voordeel dat je filmpjes in korte tijd binnen zijn en je nog sneller dat stoere filmpje van jezelf in een groeps-app deelt.

Toch is 5G niet alleen voor mobiele data verkeer via telefoons. Op het platteland wordt er al flink getest met het nieuwe netwerk. Dankzij 5G kunnen er in Drenthe zelfrijdende werktuigen op afstand aangestuurd worden. Die werktuigen helpen bij het oogsten en zaaien van gewassen. KPN test verschillende 5G toepassingen in de haven van Rotterdam. In Helmond wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar een nieuw mobiel internet. Ze kijken hier hoe auto’s met hulp van slimme autowegen zelf kunnen rijden. Daarin is razend snelle communicatie tussen deze zelfrijdende auto’s van levensbelang.

5G sim only

Vodafone biedt 5G ready abonnementen vanaf de Red abonnementen. Deze abonnementen starten vanaf 27 euro per maand met Red Essential. Een abonnement van 10 GB en onbeperkt bellen. De Vodafone Start sim only abonnementen kun je later wel uitbreiden met 5G.

Bij KPN zijn alle abonnementen 5G ready. Het voordeligste abonnement geeft 2 GB en onbeperkt bellen. Je betaalt hiervoor 20 euro per maand. Zowel Vodafone als KPN geven aantrekkelijke kortingen als je ook klant bent met vaste diensten.

Je kunt een 5G ready abonnement afsluiten bij T-Mobile als je voor onbeperkt data kiest. Deze Unlimited abonnementen zijn vanaf 35 euro per maand beschikbaar en laten je onbeperkt genieten van de hoogste snelheden.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only