5G-netwerk succesvol getest

19 mei 2013 door in Mobiel internet.

Samsung 5GKPN is begin dit jaar begonnen met de uitrol van het 4G-netwerk in Nederland, T-Mobile begint later dit jaar en Tele2 heeft nog geen planning. Beschikbaarheid van een 4G-netwerk is dus nog geen gemeengoed. Toch staan de ontwikkelingen niet stil en heeft Samsung inmiddels de eerste tests gedaan met 5G.

De telecomgigant uit Zuid-Korea voerde succesvolle tests uit waarvoor wel 64 antennes nodig waren. Samsung maakte bekend dat er op een 28 GHZ-band een snelheid van 1 GBs is behaald. Dit houdt in dat via 5G een hele film in een seconde te downloaden is. De huidige 4G-netwerken blijven in de vergelijkingen van Samsung steken op maximaal 75 MBs. In de toekomst kan het 4G-netwerk echter nog het nodige aan snelheid winnen en zal het verder geoptimaliseerd worden.

Voorsprong

Samsung denkt het netwerk in 2020 beschikbaar te hebben, om de techniek dan op te laten kopen door providers. Achterliggende gedachte is natuurlijk dat de Koreaan een voorsprong opbouwt en zo als eerste 5G-telefoontoestellen aan kan gaan bieden. Dat kan zeer lucratief zijn, als het klopt dat overheden wereldwijd 5G als nieuwe standaard willen hebben. Ook de Europese Commissie hecht veel waarde aan de vijfde generatie van het draadloze netwerk en reserveerde een bedrag van 50 miljoen euro om in 2020 een werkend 5G-netwerk te hebben. Eurocommissaris Neelie Kroes wil er door de versnelde ontwikkeling van 5G voor zorgen dat Europa zich weer laat gelden op het gebied van technologische ontwikkelingen. Of 5G meer voordelen biedt dan een sneller, veiliger en stabieler netwerk is nog niet bekend, maar de tests van de Zuid-Koreanen zijn veelbelovend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vodafone: internet uit voor klanten zonder databundel

Onverwachte kosten voorkomen staat dit jaar hoog op de prioriteitenlijst van Vodafone. Harry Odenhoven, directeur Commercial Operations, kondigde deze week...

Sluiten