5 juli 2018 door in Mobiel internet

5G internetProviders die aanspraak willen maken op de nieuw uit te geven 5G frequenties, zullen verplicht zijn om garanties af te geven over landelijke dekking en een minimumsnelheid. Dat staat in een brief van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) die woensdag naar de Tweede Kamer is verzonden. In de brief wordt ingegaan op een aanstaande veiling van de 700MHz-, 1.400MHz- en 2.100MHz-frequenties welke voor het 5G-netwerk geschikt zijn.

Om de dekking van het nieuwe netwerk te verbeteren, en gaten zoals in het huidige 4G-netwerk te voorkomen, zal er bij de aankomende frequentie veiling een dekkingsverplichting worden opgelegd aan de vergunninghouders. Per gemeente zullen providers een dekking van minimaal 98% van het grondoppervlak moeten bieden. Uitzondering daarop zijn diverse natuurgebieden, waaronder de Veluwe. Daar mogen om ecologische redenen geen zendmasten worden geplaatst, en dus zal in die gebieden ook niet een vereiste dekking worden opgelegd.

5G snelheid

Ook op het gebied van snelheid zullen eisen worden opgesteld, hoewel op dit moment nog niet duidelijk is om wat voor upload- en downloadsnelheden het zal moeten gaan. Daar wordt momenteel nog uitgebreid onderzoek naar gedaan. Maar de insteek van het Ministerie van Economische Zaken lijkt helder, de kwaliteit van de mobiele infrastructuur zal stevig geborgd gaan worden.

Uiteraard zullen deze eisen ervoor zorgen dat de providers diep in de buidel zullen moeten tasten. Daar staat echter tegenover dat de licenties in principe voor 20 jaar vast zullen staan, dus er is dan ook sprake van een aardig lange terugverdienperiode. De vorige grote veiling was overigens in 2012. Toen legden de providers in totaal 3,8 miljard neer voor de huidige 4G-frequenties waarvan we op dit moment massaal gebruik maken.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only