13 juni 2019 door in KPN en T-Mobile

5G Netwerk NederlandHet ministerie van Economische Zaken wil dat er in Nederland drie providers gaan concurreren op het gebied van 5G mobiel internet. Daartoe maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken dinsdag bekend, dat er drie Nederlandse providers mogen meedingen in de aankomende veilingen voor het 5G netwerk. We rekenen op de logische top drie van Nederlandse providers.

Voor de bouw van de vijfde generatie netwerken, 5G, hebben de Nederlandse providers nieuwe frequenties nodig. In de aankomende frequentie veilingen houdt het ministerie van Economische Zaken (EZ) rekening met het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die autoriteit adviseert dat een enkele telecomaanbieder maximaal 40 procent in handen mag hebben van de belangrijkste 5G frequentie (3,5 GHz). Daarnaast meent ACM dat er met drie partijen voldoende concurrentie is.

5G frequenties voor drie providers

Voor de uitrol van 5G zijn vooral de 700 MHz band en 3,5 GHz belangrijk. De laatste frequentie wordt op dit moment vooral gebruikt door defensie. De regering zorgt ervoor dat er bandbreedte vrij komt voor 5G. De vrije frequenties worden in 2020 en 2021 geveild. Afgelopen dinsdag heeft het ministerie van Economische zaken aangekondigd dat er geen ruimte wordt gereserveerd voor een vierde speler. We verwachten dan ook dat KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile gaan strijden voor de 5G frequenties. Om concurrentie tussen de Nederlandse providers te waarborgen, mag een partij niet meer 40 procent van een frequentie krijgen.

5G uitrol en frequentie veiling

De twee belangrijke frequenties voor 5G worden nog geveild. Dit wil echter niet zeggen, dat de uitrol van 5G nog niet kan starten. In de tussentijd kunnen de providers al beginnen met de uitrol van 5G via de bestaande frequenties op 700 MHz, 1,4 GHz en 2,1 GHz. Men verwacht dat het 5G netwerk in Nederland in 2020 al operationeel kan zijn op de bestaande frequenties. Pas na de frequentie veiling start de uitrol van het 5G netwerk.

Daarvoor moet Nederland nog even wachten. EZ veilt de belangrijke frequenties op 700 MHz in 2020 en de 3.5 GHz frequentie veiling volgt eind 2021 of aan het begin van 2022.

Om ruimte te kopen op de 700 MHz frequentie geldt een harde eis. Namelijk dat de betreffende partij binnen twee jaar in Nederland een oppervlakte dekking heeft van 98 procent.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only