21 januari 2013 door in KPN en Mobiel internet

De veiling van frequenties voor mobiele telefonie en internet bracht met 3,8 miljard euro een leuk centje op voor de Nederlandse overheid. Het maakt ook de weg vrij voor de introductie van 4G, de vierde generatie mobiel internet. Wat kan 4G voor jou betekenen?

Het antwoord op die vraag is: supersnel mobiel internet via een stabiel netwerk. Hoewel uit onderzoek blijkt dat veel consumenten weinig kennis hebben over de snelheden van mobiele data, kan iedereen zich misschien wel iets voorstellen bij de claim dat 4G tien keer sneller is dan het huidige mobiele netwerk. Om het duidelijker te illustreren: dat is vergelijkbaar met de snelheid van vaste internetverbindingen. Kijk maar eens naar onderstaande video:

Downloaden kan met snelheden tot 50MB/s maar onder andere afhankelijk van je toestel en het ‘verkeer’ op internet zal dit gemiddeld rond de 20 tot 25 MB/s liggen. Uploadsnelheden gaan tot 25MB/s maar door de genoemde oorzaken ligt de gemiddelde snelheid rond de 10 MB/s.

Aanbieders

KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 verwierven zich tijdens de veiling een 4G-vergunning. KPN kondigde afgelopen week als eerste de uitrol van een 4G-netwerk aan. Vanaf februari 2013 kunnen Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad al rekenen op 4G. Half 2013 is er een dekking van 50% van Nederland en in de zomer van 2014 is er een landelijke dekking. Ook Vodafone en T-Mobile streven naar een landelijke dekking in 2014, T-Mobile start in augustus van dit jaar met 4G in de grote steden. De plannen van Tele2 zijn nog niet bekend.

Toestellen

Om van het 4G-netwerk gebruik te kunnen maken, heb je een smartphone nodig met een zogenaamde LTE-chip. De Samsung Galaxy S III (android 4.x), de Nokia Lumia 820 en 920 (Windows 8.0), de Huawei Ascend P1 LTE (android 4.x ) en de ZTE Grand Era LTE (android 4.x) zijn hiermee uitgerust en zijn dus geschikt voor 4G. Wat opvalt is dat de iPhone 5 niet in dit rijtje staat. Dat heeft alles te maken met het feit dat KPN heeft gekozen voor de 800 MHz-frequentie die niet wordt ondersteund door Apple.

Frequenties

KPN koos voor de 800 MHz-frequentie om een snelle uitrol mogelijk te maken. Deze frequentie kent een groter bereik per antenne maar kent minder capaciteit. De drie andere aanbieders gaan 4G op een 1800 MHz-frequentie aanbieden. Het bereik is minder maar meer telefoons, waaronder de iPhone 5, kunnen ermee overweg. Het is natuurlijk wel zo dat smartphones die niet geschikt zijn voor 4G gewoon gebruik blijven maken van het 2 of 3G-netwerk.

Onderzoek laat zien dat voor Britse consumenten 4G geen reden is om van aanbieder te veranderen. Zij letten meer op kosten en bereik. Wat vind jij belangrijk?

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only