4G: KPN vordert gestaag, Vodafone en T-Mobile volgen

2 juli 2013 door in Mobiel internet.

De nieuwe standaard voor internet, 4G, is via KPN inmiddels in de helft van Nederland beschikbaar. Vodafone sorteert voor op het uitrollen van hun nieuwe netwerk door alle Red-abonnementen geschikt te maken voor 4G, zonder dat hun klanten daar meer voor moeten gaan betalen.

KPN 4GBegin maart van dit jaar introduceerde Vodafone de Red-abonnementen. Van de drie varianten, Essential, Red en Super, zou alleen de laatste variant geschikt zijn voor 4G. Vodafone liet weten dat dat echter voor alle varianten gaat gelden. Zodra het netwerk beschikbaar is, kunnen de klanten gebruikmaken van het snelle internet. Er is geen exacte planning bekend maar een woordvoerder laat weten dat de uitrol zeker deze zomer zal zijn. Bij Vodafone werkt ook de iPhone 5 via 4G omdat de provider zowel 800Mhz- als 1800Mhz-frequentie heeft opgekocht. KPN beschikt ook over 1800Mhz- en 2600Mhz-frequenties maar zet deze in om de capaciteit en hogere snelheden te garanderen in dichtbevolkte gebieden. Vooralsnog werkt de iPhone5 via KPN dus (nog) niet op 4G omdat voornamelijk de, niet door Apple ondersteunde, 800Mhz-frequentie gebruikt wordt.

Randstad

KPN liet vorige week weten dat met het realiseren van bereik in Utrecht nu de hele Randstad beschikt over 4G. Nu volgen Leeuwarden en Groningen als grote steden in het noorden en in het zuiden zijn dat Maastricht en Eindhoven. Per week worden er negentig masten van 4G-antennes voorzien. Dat past bij de versnelde uitrol van het KPN-4G-netwerk. KPN is de enige provider met een eigen lte-netwerk. Vodafone en T-Mobile volgen later dit jaar. Tele2 liet eerder weten dit jaar nog niet te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
WhatsApp telt 250 miljoen actieve gebruikers

WhatsApp is wereldwijd ongekend populair. Vorige week maakte de digitale boodschappendienst bekend dat 250 miljoen gebruikers de applicatie minstens één...

Sluiten