4G internet binnenkort mogelijk in vliegtuigen

27 september 2015 door in Algemeen.

vliegtuig-4gVanaf 2017 zou internetten met 4G in heel veel Europese vliegtuigen mogelijk zijn. Zo zouden het Britse Inmarsat (een exploitant van satellieten) en het Duitse Deutsche Telekom samen gaan werken om 4G internet aan te bieden in het luchtruim.

4G vliegtuig testen

Volgend jaar zouden de testen gaan beginnen. Deze worden in samenwerking gedaan met de vliegtuigen van het Duitse Lufthansa. Dit weet Financial Times te melden.

Door de ‘market pull’ zou Inmarsat zich ermee bezig gaan houden, om de lastige problemen rondom de benodigde techniek en huidige regelgeving op te lossen. Hierdoor zou het mogelijk moeten zijn om in een later stadium 4G internet aan te bieden. Het is momenteel al mogelijk om in een select aantal vliegtuigen gebruik te maken van een WiFi verbinding, maar de consument zal 4G internet krijgen. Inmarsat heeft als doel om de ervaring van breedbandinternet naar het luchtruim te brengen.

Satellieten van Inmarsat

Inmarsat zal gebruik gaan maken van de eigen satellieten die al in de lucht hangen. Deze worden momenteel ook al gebruikt voor de WiFi verbinding, die in sommige vliegtuigen aanwezig is. Het is de bedoeling dat alle 28 lidstaten van 4G internet gebruik kunnen maken. De snelheid hiervan is nog niet nader gedefinieerd, maar er wordt gesproken van ‘tientallen megabits per seconden’. Wat de kosten voor het gebruik zijn, is ook nog onbekend.

KLM en T-Mobile sluiten overeenkomst

Ondertussen hebben KLM en T-Mobile ook een overeenkomst afgesloten. KLM maakt voor de aankomende drie jaar gebruik van het netwerk van T-Mobile, voor de bel en data bundels. Of dit iets te maken heeft met bovenstaand bericht, is niet bekend. Het is wel toevallig dat de berichtgeving in korte tijd na elkaar plaats hebben gevonden. Al lijkt het er wel op dat de afspraak tussen T-Mobile en KLM meer gaat over de communicatie tussen de medewerkers van KLM zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Nederlandse 4G dekking in wereldwijde top 10

Wat betreft de 4G dekking in Nederland, is die best goed. Wereldwijd behoort Nederland namelijk tot de top wat betreft...

Sluiten