Gaan Europese telecombedrijven samenwerken?

15 januari 2013 door in Algemeen.

Bellen in EuropaHet is allemaal nog in een pril stadium, maar er zijn bewegingen gaande tussen grote Europese telecombedrijven om te komen tot samenwerking. Op die manier kunnen zij kosten delen en zich een betere concurrentiepositie verwerven ten opzichte van wereldwijd opererende bedrijven.

Eind 2012 kondigde Luc Willems, voorzitter van de Benelux Unie, een onderzoek aan naar de vorming van één telecomzone binnen de Benelux. Maar het kan nog een stap verder; The Financial Times bracht vorige week het nieuws naar buiten dat er overleg is geweest tussen grote telecomaanbieders in Europa, waarschijnlijk Deutsche Telekom, Telecom Italia, France Telecom, Telefonica, KPN en Belgacom, om te komen tot een samenwerking. Eurocommissaris Joaquín Almunia staat positief tegenover een samenwerking maar het gaat nadrukkelijk niet om een fusie tot één grote provider. De Europese Unie (EU) wil dat er wel onderlinge concurrentie blijft bestaan. Een paar grote aanbieders zorgen dan voor gunstige tarieven voor hun klanten in de EU.

Voordelen

De Europese Unie dwong de diverse providers in het verleden al tot het verlagen van de roamingkosten voor mobiel bellen, dataverkeer en sms. Een samenwerking kan leiden tot het vervallen van deze kosten en dat is gunstig voor de mobiele bellers, evenals de gunstige concurrentiepositie die ontstaat bij een beperkt aantal aanbieders, nu zijn er nog 100 Europese mobiele telefonie-aanbieders. Voor de telecombedrijven zitten de voordelen vooral in het delen van investeringskosten, bijvoorbeeld de kosten voor het aanleggen van een glasvezelinfrastructuur, het delen van elkaars netwerk en een betere concurrentiepositie ten opzichte van wereldwijde telecombedrijven.

Kleine aanbieders

Een eventuele samenwerking is echter minder gunstig voor kleine aanbieders. Een overgang naar enkele, grote providers, met veel klanten die gunstigere prijzen kunnen gaan bieden, maakt het voor de kleintjes moeilijk om zich staande te houden of zich een plaats te verwerven op de markt. Dat is een risico dat de Nederlandse overheid niet wil lopen en het is een feit dat wellicht in meer EU-landen speelt. Bij de totstandkoming van een samenwerking hangt dus veel af van de EU-lidstaten.

Hoe zou jij denken over een internationale samenwerking van bijvoorbeeld KPN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Aanbieders mobiele telefoons moeten innoveren

Samsung is een speler van formaat in de wereldeconomie, maar topman Lee Kun Hee is zich ervan bewust dat aan...

Sluiten