CBP staat deep packet inspection door providers toe

16 september 2014 door in Mobiel internet.

College Bescherming Persoonsgegevens (CBP)Mobiele providers moeten de mogelijkheid krijgen om dataverkeer van klanten te bewaren en inhoudelijk te analyseren, om zo inzicht te geven in het dataverbruik van de klant. Dat zegt het College Bescherming Persoonsgegevens. Eerder moesten providers van het CBP nog stoppen met het bewaren van gegevens over het gebruik van websites en apps, maar het college komt terug op dat besluit.

Dat zegt de CBP-voorzitter Jaco Kohnstamm in het tv-programma Radar. Kohnstamm deed de uitspraken na ophef over het dataverbruik bij Vodafone. Klanten van de provider hadden geklaagd dat er de laatste tijd hoge kosten werden gemaakt, omdat ze volgens Vodafone hun datalimiet hadden overschreden.

Datagegevens
Het CBP draait een eerdere maatregel nu dus terug. In 2013 stelde de instantie namelijk nog dat Nederlandse providers teveel informatie over het internetgedrag van klanten bijhielden. De uitspraak was voornamelijk een gevolg van de zogenaamde deep packet inspection die KPN toepaste op het dataverbruik van klanten. Het ging daarbij echter om het verzamelen van gegevens voor netwerkoptimalisatie en marketingdoeleinden. Vooral vanwege dat laatste besloot het CBP de deep packet inspection door providers te verbieden.

Inzicht in dataverbruik
Nu zegt het CBP dus dat deep packet inspection wel weer is toegestaan. Klanten kunnen zo bij facturen een duidelijker beeld krijgen van het precieze verbruik. Tot nog toe was het vaak zo dat er facturen worden verstuurd, zonder dat exact duidelijk wordt waaraan de data verbruikt is.

Er is echter ook nog een hoop onduidelijk over de regels omtrent de deep packet inspection. Zo is het niet duidelijk of de providers de datagegevens ook voor andere doeleinde mogen gebruiken. Dat was immers exact de reden waarom het CBP vorig jaar besloot deze gegevensverzameling stop te zetten. Ook is het niet helder of klanten vooraf toestemming moeten geven voordat mobiele providers precies gaan bijhouden hoe klanten hun data verbruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
4G van T-Mobile daadwerkelijk sneller

Het 4G-netwerk dat T-Mobile volgend jaar over heel Nederland wil uitrollen, blijkt daadwerkelijk sneller te zijn dan gemiddeld. Dat wordt...

Sluiten