KPN beschermt jonge fietsers met een slim slot

KPN slim slot Safe LockIn samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft KPN een slim fietsslot ontwikkelt. Het slot staat direct in verbinding met het mobiele netwerk van de provider. Wanneer de fietser het opent blokkeert zijn of haar internet en telefonie. Het slot is bedoelt om de veiligheid van met name kinderen fors te verhogen.

De ernst van veiligheid voor kinderen wordt steeds groter en tegenwoordig zit een smartphone achter één vijfde van alle kinderongelukken in het verkeer. Met de ontwikkeling van het slimme slot is KPN de eerste provider de veiligheid van met name fietsende kinderen bevordert. In een pilot deze zomer wordt de Safe Lock geoptimaliseerd. Vermoedelijk liggen de sloten aan het eind van dit jaar in de winkels bij jou in de buurt.

Het slimme slot, Safe Lock

Het slimme slot heeft de naam Safe Lock. Het is ontwikkeld door KPN in samenwerking met VVN en sloten maken AXA. Het is een fietsslot dat je met een app kunt openen en in verbinding staat met het netwerk van de sim only aanbieder KPN. Via de app maak je het slot dus open en sluit je het weer. Daarbij geeft de app ook een signaal aan de provider die het netwerk van de fietser blokkeert of weer open stelt. Zodra je fietsen van het slot haalt laat Safe Lock aan KPN weten dat de provider de verbinding kan verbreken. Het telefoon- en dataverkeer stopt dan behalve het alarmnummer 112. Helaas voor Apple liefhebbers en eigenaren van Windows phones, de app is eerst alleen beschikbaar voor Android telefoons. Je hebt uiteraard ook een KPN abonnement nodig. Nog geen KPN abonnement? Dan vergelijk je hier de passende abonnementen.

Waarom is een slim slot nodig?

Het goedkoper worden van sim only abonnementen en smartphones heeft er toe geleidt dat veel meer kinderen in het bezit zijn van een mobiele telefoon. De bereikbaarheid voor de ouders en klasgenootjes van de kinderen leidt echter ook tot een toegenomen gevaar in het verkeer. Een probleem dat groot is en jaarlijks toe neemt. Uit onderzoek in opdracht van KPN blijkt namelijk, dat circa 20% van alle fietsongelukken bij kinderen is te herleiden tot smartphone gebruik tijdens het fietsen. Om een beeld te geven van de omvang meldt de provider dat er twee jaar geleden al 441 kinderen gewond raakte en er 12 om het leven kwamen.

Een recent wetenschappelijk onderzoek laat zelfs zien, dat niet alleen het fietsend gebruik van de mobiele telefoon voor afleiding zorgt. De onderzoekers merkte namelijk ook dat berichtjes ontvangen van apps als WhatsApp, Snapchat en Instagram zorgen voor verminderde aandacht in het verkeer. De trillingen en geluidsmeldingen leiden de kinderen ook al af.

KPN en VVN zelf over hun oplossing

In het persbericht zegt KPN-topman Eelco Blok het volgende over Safe Lock:
Als verkeersdeelnemer moet je alle aandacht op de weg houden, in het belang van je eigen veiligheid en die van je medeverkeersdeelnemers . Omdat uit onderzoek blijkt dat zelfs een melding van een app de aandacht van het verkeer afleidt, zijn wij op zoek gegaan naar een oplossing die het makkelijk maakt die afleiding te voorkomen. Met de Safe Lock willen we een gebruiksvriendelijke oplossing ontwikkelen voor ouders en hun kinderen om dat te doen.

Ook Veilig Verkeer Nederland directeur Felix Cohen is blij met het initiatief:
Het gebruik van de smartphone op de fiets zorgt voor een forse toename van het aantal verkeersslachtoffers, met name onder de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: jonge kinderen en tieners. Verbieden alleen helpt niet, het bieden van een goede oplossing wel. Wij zijn dan ook blij dat een grote partij als KPN meedenkt en zijn techniek inzet om zo bij te dragen aan een oplossing voor dit groeiende probleem.

Wil je ook een Safe Lock? Dan moet je nog heel even wachten tot het einde van dit jaar, dan liggen de slimme sloten in de KPN winkels. Het slot kost vermoedelijk circa 100 euro.

Nog geen reacties

Bellen en internet op vakantie in EU voortaan uit bundel

EU Roam like at HomeVanaf vandaag kun je door de hele EU reizen en bellen, internetten en smsen zoals thuis! De nieuwe regels vanuit de EU zijn vandaag namelijk in gegaan. Door de nieuwe regels moge provider niet meer rekenen dan in het thuis land voor gebruik in de EU. Roam Like at Home.

Super goed nieuws voor vakantiegangers en frequente reizigers. Want iedereen kan vanaf nu Whatsappen, Snapchatten, Facebooken en de mooiste foto´s delen via Instagram zoals ze dat thuis ook zouden doen. In het Italiaanse Toscane, klimmend in de Oostenrijkse Alpen of escargots etend in Lissabon, je deelt het nu zonder extra gedoe of kosten met het thuisfront. Je verbruik gaat zoals normaal uit de bundel. Maar pas op, Tele2 en T-Mobile beperken het aantal MB’s in het buitenland. Aan de andere kant is dat niet het geval bij sim only abonnementen van  Vodafone en KPN.

Roam Like at Home

Het afschaffen van de roamingkosten was geen eenvoudig proces. De EU landen hebben onderling lang moeten spreken over het daadwerkelijk wijzigen van de regels. Je begrijpt dat vakantie landen als Frankrijk, Spanje en Italië de regels niet graag wilde wijzigen. Jaarlijks gebruiken veel buitenlandse toeristen de diensten van de lokale providers en dat bracht natuurlijk veel geld op. Een andere vrees was dat afschaffen de kosten zou leiden tot het stijgen van de prijzen die aanbieders in het eigen land berekenen. Hiermee compenseren de providers het gemis aan inkomsten. Dit aspect blijft natuurlijk aanwezig, maar de Europese consumentenorganisaties houden wel degelijk een vinger aan de pols.

LET OP: Roaming beperkingen

Voordag je jezelf helemaal rijk rekent. De Europese providers hebben wel bepaalde bepalingen afgedwongen zodat zij misbruik kunnen voorkomen. Het betekent voor jou dat het datagebruik over de grens niet grenzenloos is. Denk je nu direct dat je hele dagen kunt Netflixen of Films streamen op het strand in Italië, dan kan dat alsnog een dure grap worden. Zelfs en misschien wel JUIST voor die mensen die een Unlimited abonnement hebben.

Stel dat jij in Nederland gewend bent uren lang films te kijken of te surfen over internet met T-Mobile Go Unlimited. Of je bent het gewend om het internet helemaal leeg te trekken zoals Tele2 Unlimited je dat in de grappige commercials aanraad. Vervolgens ga je vrolijk met je tablet en super snelle 4G smartphone op reis en in elk Hotel, Pension of camping lig je een uurtje of wat lekker Netflix te kijken. Wees er dan wel alert op je dataverbruik. Want de goedkope sim only abonnementen met onbeperkte data in Nederland zijn namelijk afgekapt in het buitenland op respectievelijk 10 GB en 6 GB. Op zichzelf prima hoeveelheden, tenzij jij gewend bent om maandelijks voor 50 GB te surfen. Dan kunt je nog wel eens een rekening van 300 euro krijgen achteraf. Dan zijn de abonnementen van KPN in eens een stuk aantrekkelijker geworden.

Nog geen reacties

Nederlandse 4G netwerken behoren wereldwijd tot de beste

Nederland blinkt uit in molens en antennes. In de wereld heeft ons 4G netwerk namelijk een unieke positie. De 4G netwerken behoren namelijk tot de absolute top in de wereld. Een onafhankelijk onderzoek meent dat de Hollandse 4G tot de beste en snelste in de wereld behoren.  Lees verder…

Nog geen reacties

Tele2 ziet kansen in Nederland

Tele2 ziet kansenIn een update voor beleggers licht de Zweedse provider Tele2 ook de strategie in de Nederlandse markt toe. Voor de Nederlandse Tele2 dochter ziet de onderneming grote kansen. De Nederlandse tak heeft tot doelstelling om nog dit jaar break even te bereiken op EBITDA niveau. Op lange termijn wil de sim only provider 20 procent van de Nederlandse markt. Lees verder…

Nog geen reacties

Nieuwe databundels KPN live! Dubbel zoveel data.

Vandaag zijn de nieuwe sim only bundels live van KPN. De provider heeft het data aanbod flink uitgebreid door de bundels in combinatie met onbeperkt bellen in data te verdubbelen. Het nieuwe data aanbod werd vorige maand al gecommuniceerd en het aanbod is vanaf nu verkrijgbaar. KPN heeft roaming afgeschaft vandaag. Vanaf nu bellen, internetten en smsen abonnees in de EU zoals thuis. Lees verder…

Nog geen reacties

Simyo wordt het meest aangeraden bij vrienden & familie

Logo SimyoSim only aanbieder Simyo wordt door de Nederlandse consument het meest aangeraden bij vrienden en familie. Hollanders raden vrienden daarnaast voornamelijk Apple telefoons aan bij vrienden en familie. De voorkeuren zijn het resultaat van een recent Word of Mouth onderzoek door Telecompaper. Lees verder…

Nog geen reacties

Partnerstore T-Mobile en Sony feestelijk geopend 2 juni

T-Mobile Sony winkelVorige week donderdag werd de partnerstore van Sony en T-Mobile geopend in Amsterdam. De Japanse smartphone fabrikant en de Nederlandse provider maken technologie en belevenis voor een breed publiek beschikbaar. De winkel wordt aankomende vrijdag 2 juni feestelijk geopend met allerlei showcases en niet onbelangrijk, aantrekkelijke aanbiedingen! Lees verder…

Nog geen reacties

Datavrije Muziek T-Mobile is nog niet volledig ACM vrij

ACM Datavrije MuziekVandaag maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend, dat het niet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak in de zaak ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile. Datavrije Muziek is echter nog niet ACM vrij als het aan stichting Bits of Freedom ligt. Zij hebben een handhavingsverzoek ingediend bij de ACM op grond van de Europese Verordening. Lees verder…

Nog geen reacties

Je smartphone als ov chipkaart dankzij KPN en Vodafone

Ov chipkaartVia je sim only abonnement ook reizen met het openbaar vervoer? Vanaf nu kan het! Klanten van KPN en Vodafone reizen vanaf vandaag met hun Android smartphone door heel Nederland. Na je bankpas, weer een pasje minder in die dikke portefeuille. Translink, KPN, Vodafone en de OV bedrijven bieden je vanaf vandaag de mogelijkheid om je smartphone om te toveren in een ov chipkaart. Lees verder…

Nog geen reacties

Tele2 biedt Unlimited sim only voor 25 euro

Tele2 Unlimited voor 25 euroTele2 brengt de strijd om de grote data abonnementen tot een nieuwe hoogte. Het Zweedse bedrijf past per 17 mei het volledige assortiment aan sim only abonnementen aan en het onbeperkte abonnement kost 25 euro. Jazeker je leest het goed, slechts vijfentwintig euro. Vanaf 17 mei worden alle abonnementen 1 tot zelfs 10 euro goedkoper. Een bundel moet het strijdperk helaas verlaten, al zal niemand die meer missen. Lees verder…

Nog geen reacties