Een sim only abonnement is eigenlijk de eenvoudigste manier om te besparen op je belkosten. Op Vergelijk Sim Only helpen we je echter niet alleen bij het besparen op je abonnement, maar ook bij het geven van extra informatie zodat je altijd weloverwogen de juiste keuze kunt maken. Zo bespaar je dus niet alleen de nodige euro’s, maar ook nog eens flink wat tijd bij het zoeken! Wij hebben de zes belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van je sim only op een rij gezet:
1. Kies een passende bundel
Bij de keuze van een passend abonnement is het erg belangrijk om te weten hoeveel je gemiddeld belt en internet. Kijk hiervoor op een paar van je meest recente facturen en bereken eens een gemiddelde. Ga je regelmatig over het gemiddelde heen? Zorg er dan voor dat je een iets ruimere bundel afsluit, en dat geld zowel voor de belminuten als voor de internet MB’s. In veel gevallen kun je voor slechts enkele euro’s een iets ruimere bundel nemen, terwijl een enkele buitensporige maand een veelvoud aan kosten buiten de bundel met zich meebrengt. Bij bijna alle providers geldt dat buiten de bundel bellen flink duurder is. Voorkom dit door bij het afsluiten van je sim only abonnement niet te laag in te zetten.
Op het gebied van mobiel internet is het ook verstandig om de snelheid van het internet mee te nemen in je overweging. Als je kiest voor het veel snellere 5G internet, dan heeft dit vaak ook gevolgen voor je verbruik. De hogere snelheid zorgt er niet alleen voor dat je sneller door je bundel gaat, maar ook dat je in de praktijk meer gebruik van het mobiel internet zult maken. Check hier hoeveel MB je nodig hebt.
2. Check de dekking van elk netwerk
Alle providers maken tegenwoordig gebruik van een van de drie grote netwerken: KPN, Odido (voorheen T-Mobile) en Vodafone. Al deze netwerken hebben een landelijke dekking, maar toch doe je er verstandig aan om wel even goed op de dekkingskaarten te kijken hoe de situatie bij jou thuis is. Wanneer je in de Randstad woont, zul je zien dat de verschillen niet al te groot zijn, maar in de wat meer afgelegen regio’s en in de grensgebieden kan het toch wel degelijk zo zijn dat bepaalde providers ergens geen (goede) dekking kunnen leveren.
Op de dekkingskaarten kun je op zoek naar de voor jou belangrijkste plaatsen in Nederland. Check niet alleen je thuisadres, maar kijk ook hoe de situatie op bijvoorbeeld je school of werk is.
3. Kies jouw contractduur
Over het algemeen geldt dat hoe langer je contractduur zal zijn, hoe lager de maandlasten zullen zijn. Vind je het dus niet erg om je voor langere termijn vast te leggen (omdat het bijvoorbeeld toch al een hele scherpe aanbieding is), aarzel dan niet om voor de goedkopere optie van een (twee)jaarscontract te gaan. Denk er wel even over na wat je gaat doen als halverwege het jaar je telefoontoestel opeens kapot gaat. Heb je nog wat achter de hand? Koop je gewoon een nieuw toestel? Of wil je dan toch liever de vrijheid hebben om weer over te kunnen stappen naar een abonnement met toestel? Als je heel flexibel wenst te zijn, is een contract met korte duur (1 maand, of eventueel 1 jaar) het meest geschikt voor jou.
4. Weet hoe lang je tegoed houdbaar is
Bij sommige providers kun je het beltegoed dat aan het eind van de maand over is meenemen naar de volgende maand. In andere gevallen komt dat tegoed te vervallen. Bel jij regelmatig de ene maand veel meer dan de andere, dan kan het lonen om uit te zoeken of je ongebruikt beltegoed ook kunt meenemen.
Daarom hebben wij op elke providerpagina op het informatie tabblad de ‘Houdbaarheid van belminuten’ opgenomen, zodat je van tevoren kan zien waar je bij de betreffende aanbieder aan toe bent.
5. Check het afrekenmodel (per seconde of niet)
Ook het afrekenmodel van een provider kan soms een verschil maken in de hoogte van je factuur. Als je doorgaans vrij lange gesprekken hebt, zullen de verschillen niet zo heel groot zijn. Maar als je voornamelijk hele korte gesprekjes voert, kan het afrekenen per seconde soms enorm in je voordeel zijn. Bedenk je dit dus ook goed, en controleer het afrekenmodel van iedere provider op het betreffende informatie tabblad.
6. Vind de laagste prijs
Als je alle bovenstaande keuzes hebt gemaakt, dan weet je nu ongeveer bij welke providers je terecht kunt, hoeveel belminuten en MB’s je nodig gaat hebben, en hoelang je contract mag zijn. Geef deze data op in onze sim only vergelijker en vind eenvoudig het goedkoopste sim only abonnement dat bij jou past. En als je zeker weet dat je 5G bij je abonnement wilt, dan hebben we nu ook een 5G vergelijker. Succes!