eSIM staat voor ‘embedded sim’, en dat betekent dat de simkaart reeds ingebouwd is in je telefoon. Als je smartphone een eSIM heeft, betekent dit dat je geen losse simkaart nodig hebt, maar dat je sim only abonnement rechtstreeks op de telefoon kan worden geactiveerd. Welke stappen je hiervoor moet doorlopen vertellen we hieronder.

Wat is een eSIM?

Een eSIM is eigenlijk dus een soort elektronische simkaart. Zonder dat je een fysieke simkaart nodig hebt, kun je toch een telefoon abonnement op je smartphone zetten. Hiermee bespaar je dat kleine stukje plastic, terwijl de eSIM verder hetzelfde doet als de ouderwetse simkaart. De eSIM maakt dus verbinding met je mobiele netwerk en zorgt dat je kan bellen en internetten.

Waarom eSIM?

Het gebruik van een eSIM heeft een aantal voordelen. Zo kun je je simkaart niet meer kwijtraken, en is het ook eenvoudiger om een extra nummer op je telefoon te gebruiken (Dual SIM). Door je reguliere abonnement met eSIM op je telefoon te activeren, kun je het andere simkaart slot gebruiken voor een extra telefoonnummer. Zo kun je bijvoorbeeld privé en zakelijk eenvoudig scheiden, of op vakantie een lokale simkaart gebruiken om daar voordelig online te kunnen.

eSIM activeren

Nadat je een sim only abonnement hebt afgesloten, kun je via de instellingen van je smartphone de eSIM activeren. Volg hiervoor de volgende stappen.

Op een Android smartphone
1. Ga naar je persoonlijke omgeving op de website van je provider
2. Activeer je eSIM en zorg dat je een QR-code hiervan in beeld krijgt
3. Ga naar ‘Instellingen’
4. Ga naar ‘Verbindingen’
5. Kies ‘SIM-kaartbeheer’
6. Kies ‘Mobiel abonnement toevoegen’
7. Volg de instructies op het scherm om de QR-code te scannen en je eSIM te activeren

Op een iPhone
1. Ga naar je persoonlijke omgeving op de website van je provider
2. Activeer je eSIM en zorg dat je een QR-code hiervan in beeld krijgt
3. Ga naar ‘Instellingen’
4. Ga naar ‘Mobiel netwerk’
5. Kies ‘Voeg eSIM toe’
6. Volg de instructies op het scherm om de QR-code te scannen en je iPhone eSIM te activeren

Welke telefoon heeft eSIM?

Alleen de nieuwere telefoons ondersteunen eSIM. Denk daarbij aan iPhones (vanaf de iPhone XS) of de highend Samsung toestellen zoals de Samsung S23 of de Samsung Z Flip5. Naast smartphones zijn er ook steeds meer smart devices die via een eSIM gebruik van internet kunnen maken, denk hierbij aan je Apple Watch (vanaf Series 7), de Samsung Galaxy Watch5, of de iPad Pro en iPad Air.

eSIM in Nederland

In Nederland kun je eSIM voornamelijk gebruiken bij de grotere providers. Kijk dus voor een eSIM sim only bij bijvoorbeeld KPN, Odido en Vodafone. Op dit moment is Simyo de enige kleinere aanbieder die ook ondersteuning voor eSIM aanbiedt.

Je kunt nu alle sim only eSIM deals vergelijken.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only