Zoals uitgelegd bij ‘wat is een sim only‘, ontvang je bij een sim only abonnement geen nieuw toestel. Je blijft dus bellen met je bestaande telefoon, of een toestel dat je los aanschaft. Bij een sim only abonnement betaal je dan ook alleen voor de aansluiting op het netwerk van je provider en het verbruik van je minuten, SMS’jes en MB’s. Je krijgt een losse simkaart opgestuurd, die je vervolgens zelf in een (simlockvrij) toestel naar keuze kan doen.

Sinds begin 2017 is het verschil tussen een sim only abonnement en abonnement met toestel wel enigszins veranderd. Je sluit tegenwoordig namelijk altijd een sim only abonnement af, maar bij een abonnement met toestel komt daar ook nog een maandelijks bedrag voor je telefoon bij. Bij een sim only abonnement bel je met je eigen telefoon terwijl je bij een telefoonabonnement er een telefoon bij aanschaft, welke in termijnen wordt afbetaald. Je betaalt dan maandelijks voor zowel je abonnement als de telefoon. Het telefoonabonnement is daarom een stuk duurder.

Voordelen sim only

Naast het grootste verschil heeft een sim only abonnement ook nog een paar voordelen. In vergelijking met telefoonabonnementen is het aanbod voor sim only providers groter. Enkele zeer aantrekkelijke aanbieders zoals Youfone en Simyo bieden goedkope sim only abonnementen aan, maar geen telefoonabonnementen. Daardoor is het in sommige gevallen zelfs aantrekkelijker om een sim only abonnement te nemen en je toestel los te kopen, dan een telefoonabonnement af te sluiten.

Flexibiliteit is een ander zeer groot voordeel dat je alleen hebt bij een sim only abonnement. Je gaat bij een telefoonabonnement namelijk altijd een contract aan van één of twee jaar. Naast het abonnement moet je namelijk ook de telefoon afbetalen. Sim only biedt je de mogelijkheid om te kiezen voor maandelijks opzegbaar. Zo kun je maandelijks je bundel naar boven of beneden aanpassen aan de hand van je eigen gebruik.

Je hebt nog een goede telefoon en wilt goedkoop bellen? Wat gebeurt er dan als je telefoon halverwege je abonnement kapot gaat? Helaas is het sneuvelen van je smartphone een probleem dat zich zowel bij sim only als bij telefoonabonnementen voordoet. Mocht dit echter gebeuren bij je sim only abonnement, dan heb je in ieder geval het voordeel dat je niet blijft betalen voor je telefoonabonnement. Sim only biedt daarnaast het voordeel dat je kunt kiezen voor optimale flexibiliteit door een maandelijks opzegbaar contract afsluiten. Een andere optie is je sim only jaarlijks te verlengen en zo het risico te beperken.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only