Je kunt een sim only of telefoon abonnement bij de meeste providers al 3 maanden voor de einddatum van je huidige abonnement verlengen. Doe je niets, dan wordt je abonnement automatisch verlengt met één maand. Had je een telefoonabonnement, dan gaat deze bij een stilzwijgende verlenging door als een sim only abonnement.

Vanaf drie maanden voor het einde kun je dus gaan nadenken over een nieuw contract. Kies je bijvoorbeeld twee maanden voor het einde van je lopende contract voor een nieuw sim only abonnement, dan blijft je huidige bundel nog wel geldig voor de resterende periode. Pas na het einde van je huidige contract ga je over op het nieuwe abonnement. Mocht je kiezen voor een abonnement met telefoon, dan kan het zijn dat je deze al (ruim) voor het ingaan van je nieuwe contract ontvangt. Je kunt het toestel dan al wel gebruiken, maar let op: de oude bundels zijn nog van toepassing.

Je nieuwe abonnement gaat pas in nadat je oude contract afloopt. Bij verlengen betaal je dus nooit dubbel.

Moet je wel verlengen?

Je hoeft natuurlijk niet te verlengen. Maar als je niets doet, dan verleng je automatisch op basis van je huidige contract. Vroeger was het soms aantrekkelijk om niets te doen (stilzwijgend verlengen) omdat oude bundels regelmatig voordeliger waren. Tegenwoordig worden vooral databundels binnen abonnementen steeds goedkoper en is het raadzaam om je bestaande abonnement te vergelijken met het huidige sim only aanbod. Het kan namelijk behoorlijk veel geld schelen om je abonnement over te sluiten op een voordelige provider. De grote drie (KPN, Odido en Vodafone) hebben tegenwoordig stuk voor stuk betrouwbare netwerken en er zijn genoeg providers die goedkope sim only abonnementen aanbieden op één van deze netwerken.

LET OP: Veel goedkope sim only providers bieden extra aantrekkelijke kortingen voor de looptijd van je contract. Het betekent echter wel, dat na die looptijd je abonnementsprijs significant kan stijgen. Zorg er dus voor om ook opdat moment weer tijdig te vergelijken.

Verlengen sim only heeft voordelen

Tegenwoordig zijn er steeds meer sim only contracten waarbij je optimale vrijheid krijgt. Je kunt ze namelijk per maand opzeggen, verhogen of juist voor 1 of 2 jaar vast zetten. Het zijn ideale abonnementen voor iedereen die twijfelt over zijn of haar datagebruik of belminuten. De vrijheid kost je overigens doorgaans wel iets meer geld.

Voor de eerste drie maanden kan een dergelijk sim only abonnement wel van waarde zijn als je bijvoorbeeld nog nooit een internetbundel hebt gehad bij je abonnement. Dan is het verstandig om eerst te onderzoeken hoeveel data jij gebruikt met je nieuwe smartphone.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only