Ziggo gaat wifi-hotspots beter beveiligen

2 juli 2014 door in Ziggo.

Ziggo wifi hotspotsTelecomprovider Ziggo gaat zijn wifi-spots beter beveiligen door middel van certificaten. Daardoor probeert het bedrijf er voor te zorgen dat een vorig jaar ontdekt beveiligingslek geen gevaar meer oplevert. Dat heeft de provider gisteren bekendgemaakt. Ziggo is niet alleen van plan om de hotspots beter te gaan beveiligen, maar de provider is ook voornemens om de snelheid van het wifi-netwerk aanzienlijk sneller te maken.

Beveiligingslek
Het beveiligingslek dat vorig jaar ontdekt was maakte het mogelijk om onder andere gebruikersnamen en wachtwoorden te onderscheppen. Ondanks deze grote fout gaf Ziggo destijds nog aan niet van plan te zijn om het lek te dichten. Een woordvoerder zei toen dat “andere manieren om gegevens te onderscheppen nog praktischer zouden zijn dan deze fout te exploiteren”. De provider lijkt echter op andere gedachten te zijn gekomen. Volgens een CEO van het bedrijf is dat omdat gebruikers zich vanwege berichtgeving uit de media zich niet veilig voelden op het netwerk.

Naast de oplossing van het beveiligingslek gaat Ziggo ook de snelheid van de wifi-spots flink opschroeven. Momenteel is er per hotspot een snelheid gereserveerd van 10 Mbps. Per gebruiker werd de snelheid echter begrensd op slechts 3 Mbps. Ziggo gaat er nu echter voor zorgen dat elke gebruiker binnenkort kan internetten met een snelheid van 10 Mbps. Het is de bedoeling van de provider dat de snelheid in de toekomst nog zal blijven stijgen.

Hackathon
Ondanks de beveiligde versie van de wifi-spots organiseerde de provider toch een zogenaamde ‘hackathon’; een soort marathon waarbij hackers naar leks in het netwerk zoeken. Daar kwamen nog wel enkele verrassende resultaten uit, die het mogelijk zouden maken om alsnog achter gebruikersnamen en wachtwoorden te komen. Omdat er niet erg veel tijd was, heeft Ziggo de problemen nog niet helemaal in beeld kunnen brengen. De provider gaat later deze week met enkele hackers overleggen hoe ook de laatste problemen kunnen worden opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
ACM: weinig wijzigingen op telecommarkt

Er verschuiven dit jaar maar weinig marktaandelen op de Nederlandse markt voor telecommunicatie. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt...

Sluiten