Voorlopig geen afschaffing roamingkosten

6 maart 2015 door in Algemeen.

Young adult using a smart phoneDe Europese Raad van Ministers staat lijnrecht tegenover het Europees Parlement: de Raad heeft besloten dat providers voorlopig roamingkosten mogen blijven rekenen aan hun Europese klanten. Het besluit over de kosten van mobiel internetgebruik binnen Europa wordt uitgesteld tot 2018. Een domper voor degenen die nogal vaak in het buitenland vertoeven.

Waar het Europees Parlement de roamingkosten het liefst totaal ziet verdwijnen, heeft de Raad liever dat de kosten verlaagd worden. En daar kan het Europees Parlement zich weer niet in vinden.

Wanneer je in het buitenland van mobiel internet gebruik maakt, mogen telecomproviders hier extra kosten voor rekenen en er wordt dan ook fors aan verdiend aan ons bel- en internetgedrag in het buitenland.

Lobby
Eerder had het Europees Parlement al met voormalig eurocommissaris Neelie Kroes (die het plan bedacht) afgesproken dat diezelfde roamingkosten voorgoed zouden verdwijnen vanaf 1 juli 2015. Telecomproviders staken hier echter een stokje voor dankzij een positief uitgepakte lobby. Zij zouden miljarden euro’s per jaar mislopen als ze geen roamingkosten meer mogen vragen.

Brandbrief
Afgelopen week stuurde de woedende Europarlementariër Marietje Schaake zelfs een brandbrief waarin de Raad dringend verzocht werd om de roamingkosten alsnog af te schaffen en ook niet te verlagen: het idee werd namelijk om de klant 5 mb aan data per dag aan te bieden en daarna alsnog te laten betalen, zij het een lager tarief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
EU-lidstaten willen roamingkosten verlagen in plaats van opheffen

De Europese lidstaten die zich over het voorstel hebben gebogen om roamingkosten af te schaffen, hebben het voorstel wat aangepast: de roamingkosten...

Sluiten