Vodafone viert dertigjarig bestaan

6 januari 2015 door in Vodafone.

VodafoneVodafone bestaat op de kop af dertig jaar. Op 1 januari 1985 voerde pionier Michael Harrison het eerste telefoongesprek via het mobiele netwerk van de provider. De Brit belde in Londen zijn vader, en dat zou niet het laatste gesprek zijn dat door Vodafone werd mogelijk gemaakt.

Want 30 jaar later heeft Vodafone ruim 438 miljoen klanten in meer dan 30 landen, verspreid over vijf continenten. Wekelijks worden miljoenen gesprekken gevoerd over de hele wereld via Vodafone’s mobiele netwerk.

Michael Harrison
De vader van Michael was tevens directeur van Vodafone. Toen deze Sir Ernest Harrison de telefoon opnam, sprak zijn zoon Michael de legendarische woorden: “Dag pap, ik ben het, Mike. Dit is het allereerste telefoongesprek via het mobiele netwerk van Vodafone.” Wat weerklonk waren vreugdekreten. Fotografen legden het memorabele en historische moment vast.

Het toestel waar destijds mee werd gebeld was de Vodafone VT1, een echte ‘koelkast’ van maar liefst 5 kilo met een maximale spreektijd van 30 minuten.

Vodafone
Het zou na het beroemde gesprek nog ruim 10 jaar duren voordat Vodafone voet aan Nederlandse bodem zette. Samen met Nationale Nederlanden kwam de provider met een geduchte concurrent voor het gevestigde PTT Telecom. Onder de naam Libertel gingen de bedrijven de strijd aan met de bestaande aanbieder van mobiele telefonie. In 2002 werd de naam Libertel veranderd in Vodafone en kwam het bedrijf volledig in handen van Vodafone. Nog 13 jaar later, op 1 januari 2015, is Vodafone een van de grootste spelers op de internationale markt voor mobiele telefonie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Tele2 begint met uitrol 4G-netwerk

Telecomprovider Tele2 is eindelijk begonnen met de langverwachte uitrol van zijn eigen 4G-netwerk. De provider liet zijn klanten tot nu...

Sluiten