Vodafone stimuleert aankoop duurzaam toestel

27 februari 2015 door in Vodafone.

vf-eco-score-620-aBen je voornemens om een nieuwe telefoon te kopen én draag je graag je steentje bij aan een betere leefwereld? Vodafone Nederland helpt je een handje: voor elke oude telefoon die in gedurende de maand maart wordt ingeruild voor een nieuw, duurzaam toestel met een eco-score van 3 of hoger doneert de provider tien euro aan de stichting Natuur & Milieu

Eco-score
De eco-score is een initiatief van Vodafone Nederland. Met een eco-score krijgt elk toestel een duurzaamheidslabel. Deze laat zien wat het effect van de telefoon is op het milieu en de maatschappij. Daarmee hoopt Vodafone Nederland klanten bewuster te maken van de ecologische impact van mobiele telefonie. Ook hoopt de provider om telefoonfabrikanten hiermee aan te sporen om betere milieu- en maatschappelijke prestaties te behalen.

Een telefoon kan een score halen tussen de één en vijf. Deze zijn vastgesteld op basis van een aantal antwoorden die telefoonfabrikanten geven op specifieke vragen over bijvoorbeeld de levensloop van het toestel en verantwoorde ontwerp kenmerken. De scores worden vastgesteld door het onafhankelijk Britse Forum for the Future.

Levenscyclus
De levenscyclus van mobiele telefoons bestaat uit vijf fases: grondstofwinning, productie, transport, gebruik en recycling. Voor elk van deze fases is gekeken naar hun impact op het milieu.

levenscyclus

Bewuste keuze
Volgens Bart Hofker (directeur Consumentenmarkt bij Vodafone) is deze impact namelijk bij nog veel klanten onbekend. “Met de eco-score informeren we klanten hierover, zodat ze zelf een bewuste keuze kunnen maken bij de aanschaf van een nieuw toestel.”

Olof van der Gaag, Directeur Campagne bij Natuur & Milieu zegt dat de stichting de consument wil aanmoedigen om zo lang mogelijk met je mobiele telefoon te doen. Maar als je een nieuwe nodig hebt: “dan moedigen wij van harte aan om je oude te verkopen aan Vodafone zodat de grondstoffen hergebruikt worden. En laat je nieuwe mobiel vooral een duurzame zijn.”

Wel een dingetje: lang niet alle populaire toestellen van het moment zijn voorzien van een eco-score. Een beetje jammer, zo geven Apple en Microsoft geen informatie weg. De HTC One M8 zit met een 3 net goed. Samsung lijkt hét merk te zijn waar Vodafone je wil hebben in maart: deze scoort nog beter, zo heeft de Galaxy S5 een score van 3,5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
T-Mobile: minder inkomsten, stijging ARPU

Het afgelopen jaar is de omzet van T-Mobile Nederland met bijna zeven procent gedaald tot 1,55 miljard euro. De oorzaak...

Sluiten