Vodafone omzet daalt en abonnee levert minder op

22 juli 2016 door in Vodafone.

Vodafone vlagVanochtend presenteerde Vodafone zijn resultaten van het tweede kwartaal van 2016. Aangezien het Britse bedrijf volgens het boekjaar 2016/2017 rapporteert (april 2016 tot en met me1 2017), is het voor Vodafone Q1. Niet alleen de hele groep, maar ook Vodafone Nederland, zag de omzet dalen. Wereldwijd boekte de onderneming een operationele omzet van 12,4 miljard euro. In Nederland daalde de omzet naar 426 miljoen. 2,2% lager dan de omzet van Q1 vorig jaar. In ons land zet ook de dalen trend van abonnee opbrengst door. De gemiddelde abonnee brengt nog maar 30,50 euro op.

Resultaten van Q1 boekjaar 2016/’17

De totale Vodafone groep behaalde een omzet van circa 12,4 miljard euro. In het boekjaar 2015 was de omzet echter 2,2% hoger. In Nederland ziet het bedrijf dezelfde cijfers. De omzet is met 426 miljoen euro 2,2% lager dan de omzet van hetzelfde kwartaal van vorig boekjaar. Vodafone geeft als reden voor de verlaagde omzet: lage roaming inkomsten, veranderende marktomstandigheden en sterke concurrentie. Waarschijnlijk merken alle providers nu de gevolgen van de invoering van nieuwe buitenland roaming regels vanuit de EU.

Vodafone Nederland Q1 resultaten

Het totale klantenbestand van Vodafone neemt in het laatste kwartaal met 2,7% af. Het huidige aantal mobiele aansluitingen is nu circa 5 miljoen. Het grootste deel (3,84 miljoen) zijn postpaid klanten en het bedrijf heeft 1,2 miljoen prepaid klanten. Beide aantallen daalde echter in Q1. Het aantal postpaid nam minder af, 1,2%, dan het aantal prepaids abonnees. De laatste daalde met 7,5%. Een gemiddelde abonnee brengt de provider dit kwartaal ook minder op, 30,50 euro per maand. Vorig jaar bracht een gemiddelde abonnee ruim 32 euro op.

Positieve cijfers meldt de telecomaanbieder voor zijn ‘Vodafone Thuis’ diensten. Hier ziet de provider het aantal abonnees stijgen naar 123.000. Dat is ruim 103% meer dan het aantal abonnees in het zelfde kwartaal vorig jaar. Ook de omzet ontwikkeling vanuit vaste telecomdiensten neemt toe. In totaal stijgen de inkomsten met 42,7% in vergelijking met 2015. De omzet vanuit de consumentenmarkt heeft zich met name zeer sterk ontwikkeld. Daar verhoogde Vodafone zijn omzet met 85,5%.

Data verbruik

In het begin van dit jaar zagen we al dat Vodafone zijn databundels heeft aangepast en ‘data’ is toch echt wel het toverwoord van de komende jaren. Vodafone ziet namelijk het dataverbruik fors toenemen. Abonnees van de provider gebruikte afgelopen kwartaal 9,6 TB terwijl men drie jaar geleden nog genoeg had aan 2,06 TB in een kwartaal. Vergeleken met vorig jaar stijgt het verbruik zelfs 32,2%. Een reden voor de forse stijging ligt in de dalende prijs voor data en natuurlijk de snelle netwerken. Vodafone heeft op dit moment circa 2 miljoen abonnees die surfen over het 4G en 4G+ netwerk. Zij beschikken over de juiste telefoon.

Met het verschijnen van steeds meer telefoon die beschikken over de juiste LTE ondersteuning, zal het verbruik van data alleen nog maar toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Aantal klanten Tele2 groeit fors, winst Q2 2016 daalt

Vandaag laat Tele2 de cijfers zien van het tweede kwartaal van 2016. Het Zweedse bedrijf heeft een goed kwartaal gehad....

Sluiten