Vodafone en Tele2 werken aan 4G

4 september 2013 door in Tele2 en Vodafone.

Tele2 sheepBegin augustus werd het 4G-netwerk van Vodafone in de Randstad actief en later in die maand volgde ook Maastricht. Naar verwachting heeft de provider in 2014 een landelijke dekking. Om de capaciteit op specifieke plaatsen verhogen, maakt Vodafone Nederland gebruik van 4G small cell-technologie. Maar er zijn meer ontwikkelingen. Tele2 en T-Mobile gaan zendmasten delen waardoor Tele2 tijd en geld kan besparen en dat weer kan besteden aan de uitrol van een eigen 4G-netwerk.

Begin augustus zette Vodafone het 4G-netwerk aan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en de kleinere plaatsen daar omheen. Om op specifieke plaatsen de capaciteit efficiënt te verhogen maakt de aanbieder als eerste aanbieder in Nederland ook gebruik van 4G small cell-technologie. Dit zijn compacte, lichte masten met een bereik van tien tot enkele honderden meters. Ze zijn snel te monteren op plaatsen waar de bestaande capaciteit op dat moment ontoereikend is, maar ze worden ook ingezet voor het 3G-netwerk, waardoor ook bestaande klanten van sneller mobiel internet profiteren. Een ander voorbeeld is de inzet van small cells in Vodafone- en Belcompanywinkels. Klanten kunnen dan in de winkels 4G in de praktijk ervaren.

Tele2

Waar KPN en Vodafone al wat verder zijn gevorderd met de uitrol van 4G, verwacht Tele2 in het voorjaar van 2014 te beginnen met de uitrol. Vooruitlopend daarop heeft het met T-Mobile afspraken gemaakt over het delen van antennes. Tele2 hoeft op deze manier geen locaties voor zendmasten te zoeken en te kopen waardoor tijd en geld worden bespaard. Voor haar mobiele klanten maakt de provider al gebruik van het netwerk van T-Mobile. De beide telecomaanbieders delen dus vanaf nu antennes, staalconstructies en andere niet-intelligente onderdelen op de gezamenlijke locaties. De daadwerkelijke netwerken blijven gescheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Overname KPN onzeker

De eventuele overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil (AMX) houdt de gemoederen bezig. Niets leek een overname in...

Sluiten