Vodafone, KPN en T-Mobile stoppen met dataverzameling

12 maart 2015 door in KPN en Vodafone.

DataProviders VodafoneKPN en T-Mobile stoppen met het langer bewaren van telefoon- en internetgegevens nu er een streep door de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens is gezet. Zij waren verplicht om deze gegevens een bepaalde tijd te bewaren, in het kader van het opsporen en vervolgen van misdrijven.

Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens
Hiermee zijn Vodafone, KPN en T-Mobile de eerste grote providers die gehoor geven aan de ontstane situatie. Volgens de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens moesten providers minimaal een halfjaar internetgegevens opslaan en een jaar telefoongegevens, zodat politie en justitie deze eventueel konden opvragen. Daarvoor was alleen toestemming van de officier van justitie nodig.

Streep door de wet
Woensdag 11 maart werd er een streep door de wet gezet als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Nu zal de wet aangepast worden. Maar daarbij gaat het om andere regels en termijnen. Vanaf nu zijn providers verplicht om gegevens te verwijderen die niet belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering. Wel mogen de providers nog gegevens bewaren die ze nodig hebben voor de bedrijfsvoering, al is het maar voor het opstellen van een factuur.

De providers moesten onder andere metadata opslaan, die gebruikt konden worden door opsporingsdiensten. De rechtbank in Den Haag bestempelde dit als onwettig, omdat er geen rechterlijke toestemming nodig is om toegang te krijgen tot deze gegevens. Ook voor minder erge misdrijven kunnen ze dus worden ingezien. De inbreuk op privacy is daarmee te groot.

Hoger beroep
Het ministerie van Veiligheid en Justitie is niet zo blij met de uitspraak van de rechter en kijkt of een hoger beroep mogelijk is. Het ministerie vindt het bewaren van de telefoon- en gegevens van essentieel belang om bepaalde criminaliteit op te kunnen sporen. “De inhoud van het vonnis wordt betrokken bij het wetsvoorstel, zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd”.

Oppositiepartijen D66 en GroenLinks reageerden daarentegen positief. Zo zegt D66-Kamerlid Verhoeven dat het zonder aanleiding, ongericht, gegevens verzamelen een schending is van de burgerrechten van Nederlanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Voorlopig geen afschaffing roamingkosten

De Europese Raad van Ministers staat lijnrecht tegenover het Europees Parlement: de Raad heeft besloten dat providers voorlopig roamingkosten mogen...

Sluiten