Virtuele providers bedienen 40 procent markt

20 januari 2014 door in Algemeen.

network_cableDe 64 mobile virtual network operators (MVNO) die in Nederland actief zijn, bedienen samen ruim 40 procent van de mobiele markt. Dit is te lezen in het rapport Dutch Mobile Virtual Operators Q3 2013 van Telecompaper. De MVNO’s maken gebruik van de netwerken van KPN, T-Mobile of Vodafone. Hi en Telfort, beiden onderdeel van KPN, zijn de grootste virtuele operators. In het onafhankelijke segment zijn dat Lebara en Lycamobile en daar timmert Tele2 hard aan de weg.

Nederland telt 64 virtuele aanbieders (MVNO’s en virtuele merken van operators) die samen 8,3 miljoen aansluitingen verzorgen. Er zijn 13 providers die onderdeel zijn van een (samenwerking) met netwerkoperators. Zij zijn samen goed voor 4,9 miljoen aansluitingen. De 51 MVNO’s verzorgen 3,4 miljoen aansluitingen. Samen hebben deze aanbieders dus 40,6 procent van de Nederlandse markt voor mobiele telefonie in handen. Hi en Telfort zijn de grootste mobiele providers uit het segment dat onderdeel is van een grote provider. Lebara en Lycamobile zijn in het onafhankelijke deel het grootst. Tele2 groeit snel blijkt uit de cijfers van Telecompaper. De verwachting is dat Tele2 dit jaar het eigen 4G-netwerk activeert, waarmee het de vierde netwerkoperator met een eigen netwerk in Nederland wordt.

Marktverdeling aansluitingen op de Nederlandse mobiele markt per 30 september 2013. Bron: Telecompaper

Markt_MVNO_

Ontwikkelingen

In het derde kwartaal van 2013 groeide het aantal virtuele aansluitingen met 3,6 procent naar 8,3 miljoen. In totaal telde Nederland op 30 september van het afgelopen jaar 20,3 miljoen mobiele aansluitingen. In een half jaar tijd verdwenen er zeven merken en kwamen er vier nieuwe bij, bijvoorbeeld kabelaar Ziggo, die ook actief werd op het gebied van mobiele telefonie. Hoe de markt zich in 2014 zal gaan ontwikkelen hangt samen met de besluitvorming in Europa op het gebied van de scheiding van binnenlands verkeer en roaming en natuurlijk ook met het feit dat de kleine(re) aanbieders terrein winnen op de grote providers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Prijs mobiele toestellen daalt

Misschien heb je het idee dat dingen alleen maar duurder worden, maar vorige week maakte het CBS bekend dat in...

Sluiten