Verdwijnen roamingtarieven breekpunt voor Kroes

23 oktober 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

EurovlagEurocommissaris Neelie Kroes maakt een ronde langs de Europese regeringsleiders om haar voorstel voor één Europese telecommunicatiemarkt toe te lichten. Zij verwacht dat er nog wel het een en ander wordt aangepast, maar één ding staat voor haar vast: roamingtarieven verdwijnen ondanks de intensieve lobby van de grote providers voor het behoud van die verdiensten.

In een interview met RTL Z laat Kroes er geen misverstand over bestaan dat de tarieven voor roaming moeten verdwijnen. Kroes vindt deze tarieven onnatuurlijk, omdat het ingaat tegen de interne economische markt zonder grenzen die de 28 landen vormen binnen Europa. Kroes: ‘Het gekke is dat die eenheid voor alle economische activiteiten geldt, behalve voor de telcosector. Dat is vreemd. Het werk is niet af, dus dat stuk wat ontbreekt in die interne markt, daar is mijn voorstel op gericht om dat er bij te halen zodat we af zijn van die fragmentering’. De Eurocommissaris is van mening dat de fragmentering ouderwets is en niet goed voor de consument, het bedrijfsleven én de telco’s. Roaming is gebaseerd op grenzen die niet meer bestaan. Klanten zetten in een ander land hun telefoon uit om billshocks te voorkomen en dat is nadelig voor de providers. Dat afschaffing van de tarieven betekent dat er geen investeringen meer mogelijk zijn doet Kroes af als onzin. Zij geeft ook aan dat haar voorstel nieuwe businessmodellen biedt waarmee de aanbieders aan de slag kunnen.

Haast

In mei 2014 zijn er weer Europese verkiezingen. Kroes wil de uniforme telecommarkt voor die tijd geregeld hebben. Als dat niet lukt is een vertraging van drie niet ondenkbaar omdat een nieuwe commissie zich de materie eerst eigen moet maken. Nog belangrijker is een gezonde telecomsector vindt Kroes: ‘Het is geen sector meer die op zichzelf staat, maar verweven is met de hele digitale economie’. Europa moet dan ook zijn concurrentiepositie herstellen, zodat het niet zover komt dat Europa voor hardware afhankelijk is van Azië en voor software van Amerika. Europa moet weer op de driverseat komen en een gezonde telecomsector speelt daar een belangrijke rol in.

Netneutraliteit

Er is de laatste tijd ook het nodige te doen over netneutraliteit. Kroes vindt dat de kritiek op de netneutraliteit zoals die in haar voorstel staat geen hout snijdt. Blokkeren en vertragen is verboden. Dat providers speciale services bieden is mogelijk, maar alleen als de garantie van volledige toegang voor eindgebruikers niet wordt aangetast. ‘Niemand kan mij tot nu toe uitleggen dat dat geen netneutraliteit is’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN Compleet en KPN Familievoordeel ook voor Hi-klanten

Klanten van Hi, het mobiele jongerenmerk van KPN dat onder andere goedkope sim only-abonnementen aanbiedt, kunnen met ingang van 4...

Sluiten