Tweede Kamer: schaf roamingkosten af

1 oktober 2014 door in Algemeen.

RoamingEen meerderheid van de Tweede Kamer is voor de volledige afschaffing voor gebruik van mobiel internet in het buitenland. Ook stelt de Kamer dat daarbij geen uitzonderingen mogen worden gemaakt voor providers. De regeling zou vanaf volgend jaar moeten ingaan.

VVD en PvdA
VVD-Kamerlid Bart de Liefde dient dinsdag een motie in, waarin minister van Economische Zaken Henk Kamp wordt opgeroepen om in de Europese Telecomraad hiervoor te pleiten. De motie wordt gesteund door coalitiepartner PvdA, en dus kan de oproep rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Italiaanse voorzitter
Het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Raad maakte dit weekend nog bekend niet van plan te zijn om de roamingkosten compleet af te schaffen per 15 december 2015. In plaats daarvan roept Italië op om een zogenaamd ‘fair use-beleid’ te introduceren. Daarbij is het echter nog steeds mogelijk om extra kosten te rekenen voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland.

Klanten zouden in dat voorstel normaal gesproken even veel betalen als in hun thuisland, totdat er een bepaalde, vooraf bepaalde, grens wordt overschreden.

Vakantielanden
Tegenover Nu.nl stelt Bart de Liefde dat het voorstel van Italië in de Raad vooral kan rekenen op steun van vakantielanden waar veel buitenlanders komen roamen, en landen waar telecomproviders nog eigendom van de staat zijn. Deze vakantielanden hebben dus het meest te verliezen bij de afschaf van de extra roamingkosten, en het is dan ook niet waarschijnlijk dat deze landen het eens zullen zijn met het Nederlandse voorstel.

Het VVD-Kamerlid zegt verder dat een sterk Nederlands standpunt in de Europese Raad ervoor moet zorgen dat makkelijker overeenstemming kan worden bereikt met de Europese Commissie en het Europees Parlement. Beide Commissies steunen de totale afschaffing van roamingkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Ook Vodafone nu landelijke 4G-dekking

Een verheugd persberichtje van Vodafone: de provider heeft eerder dan verwacht haar landelijke 4G-dekking weten te realiseren. Vannacht zijn de...

Sluiten