Test 4G KPN niet overtuigend

2 maart 2013 door in KPN en Mobiel internet.

KPN 4GKPN biedt sinds februari in een klein deel van Nederland 4G. Halverwege 2013 is er 50% dekking en in de zomer van 2014 is 4G bij KPN landelijk uitgerold. Een test van de snelheid en betrouwbaarheid laat zien dat de beloften deels worden waargemaakt. En waar 4G in Nederland nog geen landelijke dekking heeft, wordt er door Neelie Kroes al vooruitgekeken naar 5G.

Downloaden met snelheden tot 50MB/s en uploadsnelheden tot 25MB/s werden genoemd maar onder andere afhankelijk van je toestel en het ‘verkeer’ op internet zal dit uiteindelijk respectievelijk gemiddeld rond de 20 tot 25 MB/s en 10 MB/s liggen. De snelheid en betrouwbaarheid van het 4G-netwerk werden twee weken getest met een Galaxy S III.  Naast de 4G-testen, werden tegelijkertijd 3G-testen gedaan.

Snelheid

Uit de test bleek dat 4G wel veel sneller is dan 3G, maar dat de gemiddelde downloadsnelheid met 21,68 Mbps toch beduidend langzamer is dan de beloofde 50 Mbps. Op zich past dat wel in het plaatje van het geschatte gemiddelde, maar dat gaat uit van een ‘druk’ netwerk. Iets wat nu nog niet het geval is.

Bereik

Over het algemeen bleef het bereik van 4G goed op peil, op plaatsen waar het 3G-netwerk nog wel eens achteruit ging. Binnenshuis is er niet veel verschil tussen 3 en 4G. Het snelle netwerk was niet altijd stabiel en liet sterk wisselende snelheden zien.

Conclusie

Voor de dagelijkse handelingen zoals het surfen op internet, het ophalen van mail en het gebruik van social media voegt 4G niet veel toe, 3G voldoet dan ook prima. Het verschil is vooral merkbaar bij het streamen van video’s en het uploaden van bestanden en apps, dat zorgt ervoor dat de prijs/kwaliteitverhouding een beetje scheef is. Je betaalt meer voor iets dat over het algemeen niet opmerkelijk beter of sneller is

5G-netwerk

Afgelopen week vond het Mobile World Congress 2013 in Barcelona plaats. Neelie Kroes, Eurocommissaris met de portefeuille Digitale Agenda, gaf in een persverklaring aan 50 miljoen euro vrij te willen maken voor de ontwikkeling van de 5G-technologie. Waar in Nederland alleen KPN mondjesmaat is begonnen met de uitrol van 4G, wil Kroes er door de versnelde ontwikkeling van 5G voor zorgen dat Europa zich weer laat gelden op het gebied van technologische ontwikkelingen. Of 5G meer voordelen biedt dan een sneller, veiliger en stabieler netwerk is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Beltegoed apps: een overzicht van alle apps (iPhone & Android)

Ook Simyo heeft aangekondigd binnenkort met een eigen app te komen waarmee je inzicht krijgt in de status van je...

Sluiten