Telefoonlease gunstiger dan toestelsubsidie?

29 maart 2013 door in Algemeen en Toestellen.

toestelleaseUit een onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Informa Telecoms & Media blijkt dat zeker 30 Europese aanbieders van mobiele telefonie deels of helemaal een streep zetten door toestelsubsidie en overgaan op leaseconstructies. Als belangrijkste argument geldt het bieden van transparantie aan de klanten.

Vodafone UK en het Duitse O2 worden als voorbeeld genoemd door het onderzoeksbureau, maar in Nederland zijn KPN en dochters Telfort en Hi ook al overgestapt op het leasen van mobiele telefoons. Vodafone hanteert nog een combinatie van lease en subsidie. Alleen T-Mobile biedt nog telefoons met subsidie aan. Bij gesubsidieerde toestellen betalen klanten weinig tot niets voor hun telefoon, maar betalen wel een hoger bedrag per maand.

Lease

Met een leaseconstructie houden de aanbieders de drempel voor het aanschaffen van een smartphone laag. De telefoon blijft gedurende de abonnementsperiode eigendom van de provider. Bij afloop van het abonnement kan de gebruiker het toestel inleveren of overnemen. Informa Telecoms & Media geeft aan dat het geen simpele verschuiving is; de sleutels tot succes van een financieringsprogramma zijn transparantie, flexibiliteit en eenvoud. Deze factoren moeten de klanten meer keuzevrijheid geven én meer inzicht in de kosten.

Keuze telefoon

De keuzevrijheid wordt geboden doordat klanten zelf hun abonnement, het aantal belminuten, sms’jes en wel of geen internet, samenstellen én daarbij zelf een passende telefoon kunnen kiezen. De huurprijs hangt af van het soort toestel. KPN heeft de toestellen in categorieën ingedeeld. Het goedkoopste toestel kost dan voor 1 jaar zeven euro per maand en voor 2 jaar vijf euro. Voor het duurste toestel wordt voor 1 jaar 58 euro per maand afgetikt en bij 2 jaar 38 euro.

Eerder schreven we al dat de omzet uit mobiel bellen in 2012 is gedaald en ook in 2013 onder druk staat. Duidelijk is dat aanbieders van mobiele telefonie zoeken naar manieren om de moeilijke tijden het hoofd te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN werkt aan betere 4G-dekking

Begin van het jaar begon KPN als eerste provider met de uitrol van het 4G-netwerk in en rond Amsterdam. De...

Sluiten