Telefoniebegrippen begrepen

12 april 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

Begrippen in telecomlandUp- en downloadsnelheid, besturingssysteem, duo Sim, roaming, IMEI. Zomaar een aantal begrippen die je wel eens langs ziet komen als je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon wilt aanschaffen. Maar wat houden ze in? We zetten ze op een rijtje.

Besturingssysteem

Dit is de software die zorgt dat de telefoon werkt. Wat de telefoon allemaal kan, hangt af van welk besturingssysteem bij de telefoon hoort. De bekendste systemen zijn: iOS van Apple, Windows Phone van Microsoft en Android van Google. Daarnaast heb je nog Symbian op de veelal wat oudere toestellen.

Downloadsnelheid

Dit is de snelheid waarmee bijvoorbeeld een smartphone met internet, maar het kan ook een tablet of een laptop zijn, data van het netwerk kan halen. Dan kan het gaan om het binnenhalen van foto’s via applicaties als Twitter of WhatsApp, maar ook het laden van een website hoort daarbij. Het wordt gemeten in kilobits (KB) of megabits (MB) per seconde. Eén MB is gelijk aan 1.024 KB.

Duo Sim

Met Duo Sim heeft u twee simkaarten voor één mobiel nummer. Als u gebruikmaakt van meerdere toestellen of bijvoorbeeld een vaste carkit, hoeft u met Duo Sim dus niet meer van simkaart te wisselen.

IMEI

IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity. Het is een 15-cijferig uniek nummer. Dit nummer staat los van de SIMkaart en maakt het mogelijk de telefoon te identificeren. Het is verstandig om het nummer te noteren en te bewaren in het geval de telefoon wordt gestolen. Het nummer staat meestal op de volgende plekken:

  • Op de sticker onder de accu
  • Op de zijkant van de doos van de telefoon op een witte sticker
  • Het is op te vragen door op de telefoon *#06# in te toetsen

Roaming

Bij roaming wordt de mobiele telefoon gebruikt buiten het netwerk waarbij de bezitter van het toestel is aangesloten, meestal zal dit buiten Nederland zijn. Vooral het gebruiken van internet in het buitenland kan de kosten fors op laten lopen, daarom is het raadzaam roaming uit te zetten.

Uploadsnelheid
Dit is de snelheid waarmee bijvoorbeeld een smartphone met internet, tablet of laptop, data naar het netwerk kan sturen. Dan kan het gaan om het plaatsen van foto’s of filmpjes op Youtube of een update op één van de social media-platformen. Evenals de downloadsnelheid wordt het gemeten in kilobits (KB) of megabits (MB) per seconde.

Heb je nog meer vragen? Kijk eens in onze FAQ sectie of stel ze hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
MTV Mobile exclusieve experience voor jongeren

Begin van dit jaar zette MTV Mobile een punt achter de samenwerking met Hi en vond in T-Mobile een nieuwe...

Sluiten