Tele2: meer klanten, minder winst

22 juli 2015 door in Tele2.

Tele2Het klantenbestand van Tele2 is wederom gegroeid, blijkt uit de kwartaalcijfers van de provider. Daarentegen blijft de winst van de Zweedse provider teruglopen, met name door de hoge kosten van de aanlegging van een 4G-netwerk.

Het betreft Q2-2015, het tweede kwartaal van dit jaar (april/mei/juni). De kwartaalcijfers van Tele2 over Q2-2015 vind je hier (PDF).

Klanten
Tele2 telt nu 841.000 klanten in Nederland. Dat is een groei van zevenduizend klanten. Vergeleken met eerdere kwartaalcijfers is dat helemaal niet zoveel. Zo telde Tele2 in Q2-2014 maar liefst 27.000 nieuwe klanten. Zevenduizend nieuwe klanten, dat is het laagste niveau sinds 2011.

Omzet en winst
In totaal telt het bedrijf 708 miljoen euro aan omzet, een groei van 2 procent. De brutowinst van Tele2 is gedaald tot 15,7 miljoen euro. Een oorzaak daarvoor is het toenemende datagebruik onder klanten.

Maar de echte grote kostenpost is ongetwijfeld de aanleg van het 4G-netwerk, waarmee Tele2 straks zelfstandig functioneert. Omdat deze vanuit niets wordt opgebouwd, kost dit natuurlijk veel meer dan het ‘upgraden’ van een 2G- of 3G-netwerk. Nu maakt de provider nog gebruik van T-Mobile’s netwerk.

Provider met eigen netwerk
Straks is Tele2 dus geen virtuele provider meer, maar een provider met een eigen netwerk. Tele2 kocht de afgelopen jaren capaciteit in bij T-Mobile voor 2G- en 3G-verbindingen. Op een veiling van de overheid heeft Tele2 net genoeg frequenties gekocht om een eigen 4G-netwerk op te kunnen zetten.

De provider is al begonnen om klanten over te zetten naar het nieuwe, eigen netwerk. Daarvoor moet de klant wel in een dekkend gebied wonen en een smartphone met 4G-ondersteuning hebben. Als dat niet het geval is, wordt teruggevallen op het virtuele netwerk. Inmiddels zou 80 procent van de Tele2-klanten in een dekkend gebied wonen.

Het is de bedoeling dat Tele2’s nieuwe 4G-netwerk in maart 2016 landelijk dekkend is. Daarmee is het de vierde provider op rij. KPN, Vodafone en T-Mobile gingen Tele2 al voor.

  • Wat is een virtuele provider? Dat lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Steeds meer mensen zetten mobiel internet uit op vakantie

Ondanks het feit dat mobiel internetten in het buitenland de laatste jaren steeds goedkoper is geworden, zetten steeds meer Nederlanders...

Sluiten