T-Mobile voor de rechter in verband met Datavrije Muziek

23 maart 2017 door in T-Mobile.

Datavrije muziek T-MobileVandaag heeft T-Mobile in de Rechtbank van Rotterdam zich verweert tegen de eis van de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM). Het ACM eist van de provider dat het direct stopt met de nieuwe dienst, Datavrije Muziek. De dienst is namelijk in strijd met de Nederlandse wetgeving.

T-Mobile meent dat haar muziek dienst Datavrije Muziek mag volgens de Europese Regelgeving. Sterker nog de provider meent dat de Nederlandse regelgeving in strijd is met die vanuit Europa. Datavrije Muziek is een nieuw abonnement waarmee de provider klanten muziek laat streamen, zonder dat dit van hun datalimiet af gaat. De ACM is van mening dat deze dienst volgens de Nederlandse regels niet mag en sommeert de provider te stoppen.

T-Mobile vecht voor Datavrije Muziek

Het Datavrije Muziek abonnement van T-Mobile stelt abonnees in staat om gratis muziek te streamen. Verbruikte MB’s worden namelijk niet uit de databundel geheeld. Je luistert gratis naar muziek en dat geeft abonnees meer datavrijheid. Het ACM is van mening dat deze dienst niet zou mogen volgens de Nederlandse wetgeving. De waakhond heeft T-Mobile gesommeerd om te stoppen met de dienst. De provider verweert zich tegen het ACM. T-Mobile is namelijk van mening, dat het verbod van deze dienst in strijd is met de Europese regelgeving. Daarnaast is de provider van mening dat de eis van de ACM vertraging betekent voor innovatie in Nederland. De beslissing benadeelt ook nog eens de klanten die in de toekomst wel weer data kwijt zijn wanneer ze muziek luisteren.

Wat is Datavrije Muziek precies

Wat is Datavrije Muziek nou precies? Datavrije Muziek is een extra abonnement die T-Mobile klanten kunnen afsluiten wanneer ze al meer dan 6 GB aan data in hun maandelijkse bundel hebben. De extra bundel betekent dat de abonnees onbeperkt audio via 4G mogen streamen van bepaalde diensten. Streamen van audio zonder dat de verbruikte data wordt verrekend met de databundel. Het maakt WiFi bijna overbodig gebruikers kunnen dus ongelimiteerd luisteren naar bijvoorbeeld muziek. Er zijn verschillende diensten aangesloten bij T-Mobile zoals Grandprix Radio en PuurFM, Napster, Nederland FM, Radio 538, Tidal, Deezer of Spotify. De provider heeft circa 25 partners en is van plan om nog meer streamingdiensten erbij te betrekken. Vorig jaar lanceerde de provider ook een nieuw onbeperkt abonnement, Go Unlimited. Binnen dit abonnement kunnen gebruikers natuurlijk ook onbeperkt naar muziek luisteren.

Datavrije Muziek mag niet volgens Nederlandse wet

ACM meent dat T-Mobile volgens de Nederlandse wet geen Datavrije Muziek mag aanbieden. ACM is namelijk van mening dat Zerorating schadelijk kan zijn. Vorig jaar was Henk Don, bestuurslid van de ACM, hierover zeer helder: “De Nederlandse wet is duidelijk over zerorating: het mag niet. En daarom treedt de ACM op. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en YouTube.

T-Mobile wil niet stoppen en ook haar klanten zijn natuurlijk voor. Het is nu aan de Nederlandse rechter om te oordelen of de provider gelijk heeft of juist de Autoriteit Consument & Markt.

Wij houden je op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN waarschuwt voor dreigend verlies mobiele koppositie

De mobiele connectiviteit koppositie van Nederland staat op het spel als het huidige frequentiebeleid niet wordt aangepast. KPN waarschuwt voor...

Sluiten