Straks bellen via 4G bij Tele2

21 januari 2014 door in Algemeen en Tele2.

Tele2De verwachting is dat Tele2 dit jaar het 4G-netwerk activeert, maar noemt daarbij geen termijn. Wel is duidelijk dat de Zweedse provider bellen via het 4G-netwerk gaat aanbieden. De 2- en 3G-masten van T-Mobile zorgen voor back-up als er geen 4G-bereik is. KPN en T-Mobile bieden alleen mobiel internet via het netwerk van de vierde generatie. Vodafone verkent de mogelijkheden van bellen via 4G.

Tele2 koos bewust voor een langzame en gecontroleerde uitrol van hun 4G-netwerk. Omdat zij straks over een eigen 4G-netwerk beschikken, gaan ze niet alleen dataverkeer maar ook bellen via dit nieuwe netwerk aanbieden. Dat heeft Tele2-woordvoerder Jan willem te Gussinklo aan onder andere Tweakers en NUTech laten weten. Tele2 wordt daarmee uniek. KPN en T-Mobile bieden alleen mobiel internet via 4G. Vodafone doet dat vooralsnog ook, maar verkent wel de mogelijkheden.

VoLTE

Bellen via 4G staat ook bekend onder de term VoLTE, Voice-over-LTE. Voordelen zijn dat de verbinding sneller tot stand komt en dat de geluidskwaliteit beter is. Nadeel is dat netwerk en handset aan ‘beide kanten’ geschikt moeten zijn. Dat wordt ondervangen door gebruik te maken van het 2G/3G-netwerk van T-Mobile als dat niet het geval is. Tele2 heeft sinds december 2012 een VoLTE-trial in Europa lopen. De helft van de mobiele toestellen die Tele2 verkoopt is geschikt voor VoLTE en de provider verwacht een stijging, waardoor op het moment dat het 4G-netwerk live gaat voldoende toestellen geschikt zijn om gebruik te maken van VoLTE. Wanneer het live gaat is echter nog steeds in nevelen gehuld. Vorig jaar gaf Tele2 al aan dat 2013 niet haalbaar was. Alles wijst erop dat het wel dit jaar gaat gebeuren maar zoals gezegd, geeft Tele2 geen indicatie van een tijdstip.

Wat denk jij, geeft de mogelijkheid om internetten én bellen te combineren via 4G Tele2 straks een voorsprong?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Virtuele providers bedienen 40 procent markt

De 64 mobile virtual network operators (MVNO) die in Nederland actief zijn, bedienen samen ruim 40 procent van de mobiele...

Sluiten