Steeds meer mensen zetten mobiel internet uit op vakantie

14 juli 2015 door in Algemeen.

smartphone vacationOndanks het feit dat mobiel internetten in het buitenland de laatste jaren steeds goedkoper is geworden, zetten steeds meer Nederlanders hun mobiel internet uit op vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. 37 procent van de ondervraagde smartphonegebruikers schakelt mobiel internet uit, tegenover een bescheiden percentage van 21 procent in 2011. Daarnaast neemt 13 procent van de ondervraagden geen extra voorzorgsmaatregelen om hoge roamingkosten te voorkomen.

Tegenstrijdig
De stijging van het percentage aantal mensen dat hun mobiel internet uitschakelt, komt ook wel doordat het aantal smartphonegebruikers toeneemt, zegt Telecompaper. Maar het laat ook zeker angst zien voor hoge telefoonrekeningen. En dat terwijl de hoogte van die telefoonrekeningen de laatste jaren steeds meer afneemt. Zo zijn de kosten voor maximum retail roaming verplicht verlaagd.

Vanaf april 2016 worden de huidige retail tariefplafonds voor roaming aangepast. Eerst gaat de roaming uit van je eigen bundel, totdat een bepaalde hoeveelheid (‘fair use’) overschreden wordt. Dan betaal je vijf cent voor elke MB die je gebruikt in een ander EU-land. En vanaf 2017 mogen providers je helemaal geen extra kosten meer vragen voor het bellen, sms’en en mobiel internetten in alle EU-lidstaten.

Geen extra voorzorgsmaatregelen
13 procent van de ondervraagden in het consumentenpanel geven aan dat zij geen extra voorzorgsmaatregelen nemen om hoge roamingkosten te voorkomen. Zij tonen de opvallendste stijging in het onderzoek, gezien dit percentage de laatste jaren bleef hangen op vijf procent.

Daarnaast schakelen mensen op vakantie ook hun mobiel internet uit om vervolgens verbinding te maken met de dichtstbijzijnde WiFi-hotspot. Deze groep mensen is ook gegroeid sinds 2011. Waar dat percentage in 2011 op 16 procent lag, ligt deze nu op 35 procent. Daarnaast geeft 23 procent van de consumenten geeft aan dat zij hun telefoon wel gebruiken, maar bewust minder dan thuis. 14 procent van de consumenten sluit een speciale buitenlandbundel af.

Bron: Telecompaper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Virtuele providers steeds populairder

Virtuele providers in Nederland kunnen op steeds meer klanten rekenen. In het eerste kwartaal van 2015 is de markt voor...

Sluiten