Schenden Vodafone en T-Mobile netneutraliteit?

19 juni 2013 door in T-Mobile en Vodafone.

Veranderingen in de marktNetneutraliteit, als je het voor elkaar krijgt om het te leggen bij een potje Wordfeud levert het aardig wat punten op. In de praktijk betekent het dat providers concurrerende internetdiensten en applicaties, zoals Skype, Viber en WhatsApp, niet mogen blokkeren of vertragen en hiervoor ook geen extra geld mogen vragen. Internetgebruikers krijgen daarmee vrij toegang tot internet. T-Mobile en Vodafone lijken deze, in Nederland wettelijk verplichte, neutraliteit te schenden.

Sizz, een provider die voorkomt uit een samenwerking tussen Vodafone en RTL, biedt RTL-streams aan buiten de bundel om en T-Mobile, dat voor de NS gratis WiFi in treinen verzorgt, blokkeert daarbij videostreams, p2p en andere protocollen om te voorkomen dat het internetgebruik voor het grote publiek wordt gefrustreerd.

Vraagtekens

Martijn van Dam (PvdA) en Kees Verhoeven (D66) zetten in een artikel op Webwereld hun vraagtekens bij het handelen van de providers. “Wat Sizz aanbiedt is in strijd met de wet. Het principe van netneutraliteit is immers dat je een volledige internettoegang aanbiedt in het abonnement en daarbij in kosten, snelheid of kwaliteit geen enkel onderscheid maakt naar soort verkeer of afzender. Sizz doet dat kennelijk wel, dat is strijdig met het beginsel van netneutraliteit,” aldus Van Dam. Over de blokkade door T-Mobile zegt hij: “Voor mij is duidelijk dat T-Mobile hiermee iets doet wat zowel tegen de letter als de geest van netneutraliteit ingaat. Men mag namelijk geen diensten blokkeren. Bestrijden van congestie mag alleen door bepaalde diensten voorrang te geven bij druk verkeer boven andere diensten, men mag geen diensten geheel blokkeren. En of je nu geld vraagt of niet, is niet relevant, internet in de trein valt onder dezelfde regels als een gewone internetprovider.” Het blokkeren van Voice –over-IP-protocollen kent een commercieel belang, T-Mobile voorkomt zo het gratis bellen via internet.

ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet meer in het op Europees niveau regelen van netneutraliteit in plaats van de Nederlandse wetgeving. De toezichthouder stelt zich dan ook terughoudend op en geeft aan alleen op te treden als er problemen zijn voor consumenten of concurrenten en niet vooraf te controleren of aanbiedingen netneutraal zijn. Van Dam en Verhoeven zijn echter van mening dat er nu wel degelijk een rol is weggelegd voor de ACM. Een woordvoerster van de ACM geeft aan dat de blokkade van VoIP een geval is waarop actie wordt ondernomen. Met betrekking tot Sizz zegt ze dat het buiten de bundel plaatsen van een bepaalde dienst volgens de letter van de wet niet mag. De wet maakt echter een uitzondering voor ‘losse diensten’. Vraag is dan of de datavrije RTL-stream een losse dienst is. Vodafone geeft aan in overleg te zijn met de ACM en doet verder geen uitspraken en T-Mobile laat weten dat destijds details over WiFi in treinen gemeld zijn bij de toezichthouder, maar dat er geen reactie is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Robin Mobile blokkeert gebruikers

Wilfred Rottier startte 1 juni als virtuele telecomaanbieder Robin Mobile, met als belangrijkste propositie ‘echt onbeperkt mobiel internet’. De afgelopen...

Sluiten