Samenwerking providers garandeert bereikbaarheid bij storing

17 december 2014 door in KPN en Vodafone.

T-Mobile 4GHet wordt aangekondigd als een wereldprimeur: telecomaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone gaan in gevallen van storingen in het mobiele netwerk van een van de drie terugvallen op noodvoorzieningen. Door gebruik te maken van elkaars netwerk, kunnen klanten toch blijven gebruik maken van mobiel bellen en sms’en.

De verschillende partijen maakten daar deze week definitieve afspraken over. Dat meldt branchevereniging Nederland ICT.

Noodvoorziening
De noodvoorziening treedt alleen in werking bij storingen waarvan verwacht wordt dat deze langer dan drie dagen aanhouden. Daarnaast ‘moet’ de fout minstens 500.000 klanten in een bepaalde regio treffen. De term ‘wereldprimeur’ die aan de afspraken is gegeven, is geen grootspraak. Volgens de branchevereniging is Nederland daadwerkelijk het eerste land ter wereld met een dergelijke noodvoorziening bij grootschalige storingen.

Storingen
De noodvoorziening is een initiatief van minister van Economische Zaken Henk Kamp. Naar aanleiding van een zeer ernstige storing in april 2012 besloot de minister dat er een oplossing moest worden gezocht. Destijds konden honderdduizenden Vodafone-klanten dagenlang niet bellen, sms’en en internetten. De storing ontstond door een brand in de netwerkcentrale van Vodafone te Rotterdam, en had ten gevolge dat het bereik van een groot deel van het klantenbestand van de provider werd platgelegd.

Het vangnet bij storingen komt niet onverwacht. De ‘storingsovereenkomst’ werd vorig jaar al door de verschillende providers aangekondigd, en is met het officieel vastleggen van de afspraken in een draaiboek nu definitief. De noodvoorziening garandeert mobiel bellen en sms’en. De overeenkomst kan geen mobiel internet garanderen. Het investeren hierin zou teveel kosten met zich meebrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
UPC start aanbieden mobiele abonnementen

UPC biedt vanaf deze week mobiele abonnementen aan. Onder de naam UPC Mobiel probeert de kabelaar deze aan de man...

Sluiten