‘Roamingkosten worden pas in 2018 afgeschaft’

4 maart 2015 door in Algemeen.

2f290ea2982b4de1fef436ba98cff5e0Mocht je voor dit jaar nog naar enige afschaffing van roamingkosten uitkijken: don’t. Naar het schijnt hebben de EU-lidstaten een compromis bereikt waarbij roamingkosten pas in 2018 worden afgeschaft. Dat schrijft het Belgische De Morgen, gebaseerd op berichtgeving van persbureau Belga. Het persbureau zou het voorstel al onder ogen hebben gehad.

Vandaag zou het voorstel ondertekend worden, waarin behalve afschaffing van de roamingkosten ook het principe van de netneutraliteit centraal wordt gesteld. Daarmee zouden roamingkosten tot 30 juni 2018 nog gerekend mogen worden.

Uitgesteld
Vorig jaar stemde het Europees Parlement er al voor om de roamingkosten af te schaffen. Alleen dat moet nog goedgekeurd worden door de telecomministers van de lidstaten. Het afschaffen is eerder al uitgesteld, mede door druk van telecomproviders. De providers verdienen veel(!) geld aan ons bel- en internetgedrag in het buitenland, want wie kan het tegenwoordig nog laten om z’n telefoon thuis te laten met een vakantie of zakenreis in het vooruitzicht?

Wat betreft het voorstel om de roamingkosten pas per 2018 af te schaffen: leden van het Europees Parlement hebben woedend hebben gereageerd, omdat de lobby van telecomproviders een negatief effect heeft op de Europese consument. Eerder gaf het Parlement al duidelijk aan dat het 15 december 2015 afgelopen moet zijn met de roamingkosten, ter voorbereiding op de onderhandelingen met de lidstaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN bundelt drie frequenties: sneller 4G

Snel internet kan altijd sneller. Dat denkt ook KPN. Als eerste operator in Nederland bundelt KPN drie frequenties, waarmee de...

Sluiten