Roamingkosten EU-landen flink verlaagd

3 juli 2014 door in Algemeen.

RoamingEuropa gaat de buitenlandtarieven fors verlagen. Dankzij de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes worden de maximumtarieven flink naar beneden bijgesteld. Voor Kroes betekent dit een mijlpaal in haar carrière. Jarenlang zijn de hoge roamingkosten een doorn in haar oog geweest, en vandaag heeft ze daar dan ook voorgoed mee kunnen afrekenen.

Door de vernieuwde tarieven wordt vooral datagebruik veel goedkoper. In 2012 koste 1 MB nog maximaal 0,84 euro. Vorig jaar werd dat al verlaagd naar 0,54 euro, en dankzij deze regeling gaat daar nog eens 55,5 procent vanaf. Ook bellen per minuut wordt 21 procent goedkoper door een maximumtarief van 0,23 euro. Gebeld worden gaat daarnaast per minuut 2 cent minder kosten en de gebruiker sms’t voor slechts 0,07 euro per sms.

Afschaffing roaming
De nieuwe tarieven zijn een opstapje naar wat moet leiden tot het volledig afschaffen van roamingkosten. Ook dat voorstel van Neelie Kroes is door de Europese Commissie aangenomen. Als ‘Europeaan’ moet je over de grenzen heen kijken, zo redeneert men. Landsgrenzen gelden niet meer voor mobiele kosten, en dus moeten er in heel Europa dezelfde tarieven worden betaald. Dat zou betekenen dat een mobiele gebruiker in bijvoorbeeld Italië gewoon belt, sms’t en internet tegen dezelfde kosten als in zijn thuisland.

Providers
Europese telecomproviders waren sterk tegen de voorgenomen plannen. Door de verlaagde tarieven verliezen de providers een grote bron aan inkomsten. Alle gebruikers die na de vakantie er tot hun schrik achterkwamen dat de telefoonrekening weer torenhoog was kunnen echter wel opgelucht ademhalen. Door de vernieuwde roamingregeling wordt zorgeloos gebruikmaken van mobiele telefonie in het buitenland realiteit. Er wordt dan ook verwacht dat steeds meer mensen hun telefoon zullen gaan gebruiken in het buitenland. Nu zag nog 94 procent daar vanaf vanwege de (soms onverwachte) hoge kosten. Dat aantal zal nu stel verminderen.

De vernieuwde tarieven zijn 1 juli ingegaan. Vanaf 1 juli 2015 zullen er helemaal geen roamingkosten meer in rekening worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Ziggo gaat wifi-hotspots beter beveiligen

Telecomprovider Ziggo gaat zijn wifi-spots beter beveiligen door middel van certificaten. Daardoor probeert het bedrijf er voor te zorgen dat...

Sluiten