Roaming kost providers 300 miljoen klanten

22 februari 2014 door in Algemeen en Mobiel internet en Vodafone.

Bellen in EuropaRoaming is al een tijd onderwerp van gesprek binnen de Europese Unie. Niet in de laatste plaats door de inspanningen van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) om de roamingtarieven af te schaffen. Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat Europese providers juist door die hoge roamingtarieven veel inkomsten mislopen. Want wat zouden 300 miljoen klanten opleveren als zij tegen het tarief dat ze gewend zijn, over de grens hun mobiele telefoon blijven gebruiken zoals ze dat thuis doen? Nu passen ze massaal hun gedrag aan waardoor de aanbieders het nakijken hebben. Ook in andere opzichten is roaming een hot item, Vodafone gaat vanaf de zomer van 2014 in achttien landen roaming via 4G aanbieden. Dit wordt niet duurder dan via 3G.

Roaming kan de kosten van het gebruik van de mobiele telefoon over de eigen landsgrenzen behoorlijk op laten lopen. Uit een onderzoek van de Europese Unie onder 28.000 mensen blijkt dat velen zich daar inmiddels van bewust zijn en daarom hun gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland drastisch aanpassen. Zo zet 47 procent van de Europeanen internet uit, ook 43 procent van de Nederlanders kiest daarvoor. Zo’n 28 procent, 15 procent voor Nederland, kiest ervoor om de telefoon helemaal uit te zetten. Ruime meerderheden, van gemiddeld 75 procent, kiezen ervoor om het gebruik aan te passen, dus om niet of minder te bellen, sms’en, mailen of te internetten. Het schrappen van roamingtarieven binnen de EU zou de telecomoperators 300 miljoen extra klanten opleveren voor buitenlands mobiel telefonie- en internetverkeer. Eurocommissaris Kroes noemt deze cijfers schokkend en benadrukt de noodzaak van het afschaffen van de roamingtarieven. De tarieven zijn in de afgelopen jaren onder druk van de Europese Commissie al wel verlaagd.

4G roaming

Vodafone gaat komende zomer roaming via 4G inzetten in de concurrentiestrijd rond zakenreizigers en toeristen. Zij bieden dat nu al aan via de eigen netwerken in Griekenland, Italië, Portugal, Roemenië en Spanje. In de komende periode volgen Australië, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk via het eigen lokale netwerk. Uiteindelijk biedt Vodafone deze zomer in achttien land 4G roaming aan door in Oostenrijk, België, Frankrijk, Japan, Singapore, Zuid-Korea en Zwitserland overeenkomsten met lokale aanbieders te sluiten. Het gebruik van 4G is niet duurder van 3G.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Blokkeren gestolen telefoons vanaf 2015

Al langer koestert minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de wens om het mogelijk te maken om gestolen mobiele...

Sluiten