Qualcomm laat 5G snelheid zien van 3 Gbps

29 juni 2016 door in Mobiel internet.

5G QualcommTijdens het Mobile World Congress te Shanghai laat Qualcomm een testopstelling zien van zijn nieuwste 5G netwerktechnologie. De opstelling werkt op een lage frequentie en de chipfabrikant zal hiermee datasnelheden van wel 3 gigabit per seconde laten zien. 5G is de opvolger van het 4G. In Nederland hebben de vier belangrijkste providers landelijke 4G-dekking.

Nieuwe 3GPP normen LTE Internet of Things

Het nieuws van Qualcomm door EE Times volgt kort op de bekendmaking van globale normen voor de nieuwe Ultra-Low power versie van LTE voor The Internet of Things. Het systeem van Qualcomm is gebaseerd op de 3GPP standaarden voor LTE. Het is één van vele ideeën die we mogen verwachten tot de standaarden in 2018 in werking treden. De 3GPP is een samenwerkingsverband oorspronkelijk in het leven geroepen om het UMTS globaal toepasbaar te maken. De 3GPP is ondermeer verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van 4G en 5G.

Qualcomm 5G

Chipmaker Qualcomm is niet het enige bedrijf dat komende week in Shanghai zijn 5G kennis toont. Het is echter wel één van de weinige die juist gebruik maakt van lage frequenties. Het systeem van de Amerikaanse chipfabrikant werkt op frequenties tot 6 GHz. Een groot voordeel van die lage frequentie is de lage vertraging in de dataoverdracht (latency), slechts één milliseconde.

Providers die momenteel internet via 4G-netwerken aanbieden, ondervinden minimaal een latency van 8 milliseconden. Om 5G zo efficiënt mogelijk te maken en voor meer apparaten te kunnen gebruiken moet die vertraging worden teruggebracht. Voor een zelf rijdende auto is bijvoorbeeld de vertraging binnen het huidige 4G netwerk al te groot. Het is voor deze auto van cruciaal belang dat informatie zeer snel verstuurd en verwerkt kan worden.

5G ontwikkeling

De test van Qualcomm laat zien dat de 5G techniek niet lang op zich laat wachten. Langzaam maar zeker komen er steeds meer standaarden voor 5G. Internationale ontwikkeling wordt hierdoor eenvoudiger. 3GPP heeft met de standaardisering van de NB-IoT ( Narrowband-IoT ) een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van nieuwe LTE-techniek gebaseerd op lage frequenties. Techniek die er op is gericht IoT te optimaliseren.

Ook in Nederland blijven we niet achter. Zo verhoogde Youfone recent nog zijn snelheden dankzij 4G+ technologie. In Noord-Groningen beginnen komende maanden verschillende tests voor 5G-technologieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN wijzigt stilletjes de prijzen voor buitenlandbundels

KPN heeft stilletjes de prijzen van enkele buitenlandbundels gewijzigd. Het bedrijf heeft een groot aantal wijzigingen doorgevoerd in de voordeelbundels...

Sluiten