Providers mobiele telefonie maken spionage makkelijk

3 januari 2014 door in Mobiel internet.

GSMMapIn 1948 beschreef George Orwell in zijn boek ‘1984’ een eenpartijstaat waarin bewoners continu in de gaten worden gehouden onder het motto ‘Big Brother is watching you’. Het is dertig jaar verder, maar het lijkt wel dat er één big brother is die alles in de gaten houdt: de National Security Agency. Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse NSA, maakte in 2013 duidelijk dat (mobiele) privacy met een grote korrel zout genomen moet worden. Mobiele providers zouden ons tegen die praktijken moeten beschermen, maar doen dat niet of in ieder geval niet voldoende.

 

Karsten Nohl, verbonden aan de Security Research Labs in Berlijn, ontdekte tijdens het bekijken van beveiligingsmaatregelen die providers van mobiele telefonie wereldwijd nemen om duistere (afluister)praktijken tegen te gaan, dat diezelfde providers niet of onvoldoende actie ondernemen. De NSA kan de versleutelingsmethode A5/1 eenvoudig kraken en daardoor mobiele telefoons afluisteren. Twee updates die al sinds 2008 beschikbaar zijn en dit kunnen voorkomen zijn nooit ingevoerd.

Veilig

Nohl geeft aan dat het om nalatigheid van de providers gaat omdat beveiliging niet hun belangrijkste aandachtspunt is. De focus van de aanbieders beperkt zich tot de snelheid en de dekking van de netwerken. Naast de versleuteling van telefoongesprekken, rammelt ook de beveiliging van bepaalde soorten simkaarten. In juli 2013 maakte Nohl melding van het feit dat het mogelijk is deze kaarten te hacken en kopiëren waardoor ze te gebruiken zijn om te bellen en te sms’en waarbij de hacker zich voordoet als de eigenaar van de telefoon. Bij het samenstellen van de GSM Beveiligingskaart bleek dat er nog steeds veel ruimte is voor ‘aanvallen’, waardoor veel netwerken én klanten nog steeds kwetsbaar zijn. De GSM Beveiligingskaart evalueert de veiligheid van de wereldwijde mobiele netwerken en mensen als Nohl proberen daarmee de providers te bewegen meer aandacht te schenken aan beveiliging van hun netwerken. De kaart van Europa laat zien dat het Nederlandse mobiele netwerk goed beveiligd is, maar dat Frankrijk de zaak beter voor elkaar heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Wordt 2014 hét sim only-jaar?

Er wordt regelmatig onderzocht of een sim only-abonnement, al dan niet met een losse telefoon, nu echt goedkoper is dan...

Sluiten