Providers garanderen spraak- en sms-verkeer tijdens grote storingen

10 mei 2013 door in Algemeen en SMS.

storingKPN, Vodafone en T-Mobile gaan deze zomer uitgebreid testen en dan moet het eind dit jaar mogelijk zijn dat deze telecomproviders bij grote storingen elkaars bel- en sms-verkeer overnemen. Het overnemen van dataverkeer wordt nog onderzocht.

Vorig jaar bekeken KPN, T-Mobile en Vodafone, mede naar aanleiding van een grootschalige storing bij Vodafone als gevolg van een brand, de mogelijkheden om gebruik te maken van elkaars netwerk bij dergelijke ernstige verstoringen. Henk Kamp, minister van Economische Zaken, maakte bekend dat die mogelijkheden er zijn en dat de drie grote aanbieders het spraak- en sms-verkeer van elkaars klanten overnemen op het moment dat meer dan 500.000 klanten van een netwerkoperator worden getroffen, en het de verwachting is dat de storing langer dan drie dagen zal duren en het een specifieke regio betreft. “Nederland zal straks als één van de weinige landen in de wereld een dergelijke voorziening hebben”, aldus de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer. Kamp waarschuwt in zijn brief wel voor de kleine kans dat, gelet op de beschikbare capaciteit van de bestaande netwerken en de omvang van de storing, niet gegarandeerd kan worden dat de dienstverlening voor alle getroffen klanten kan worden overgenomen.

Dataverkeer

Naar het overnemen van elkaars dataverkeer wordt nog onderzoek gedaan en de resultaten daarvan worden in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht. Het overnemen van dataverkeer vergt veel meer capaciteit van het mobiele netwerk van de operator die de klanten overneemt, waardoor de kans op uitval van het gehele mobiele communicatienetwerk van die operator groter wordt en dus niemand geholpen is.

Compensatie

De mogelijkheden en afspraken met betrekking tot het overnemen bij grote storingen  zijn er nu. Een andere wens van het ministerie van Economische Zaken is een transparante compensatieregeling waardoor voor zowel providers als consumenten duidelijk is wat er moet gebeuren na grote storingen voor mobiele en vaste telefonie. Begin maart liep het overleg tussen Economische Zaken en de drie grote providers over een dergelijke regeling vast. Kamp neemt dit nu mee in een wetsvoorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Nieuwe aanbieder Robin Mobile: revolutie?

Met ingang van 1 juni verschijnt er een nieuwe sim only aanbieder op het toneel. Robin Mobile gaat dan onbeperkt...

Sluiten