Prijs mobiele toestellen daalt

15 januari 2014 door in Toestellen.

currency-rates-767836-mMisschien heb je het idee dat dingen alleen maar duurder worden, maar vorige week maakte het CBS bekend dat in 2013 de prijs van mobiele telefoons en smartphones in de losse verkoop gemiddeld met bijna negen procent is gedaald. Zo’n scherpe daling in prijs werd nog niet eerder genoteerd. Met name in december maakte de prijs met – 14,2 procent een duikvlucht.

Het CBS bepaalt het percentage op basis van een selectie van gangbare telefoons voor vaste en mobiele verbinding. Het aandeel van de vaste telefoons is volgens het CBS echter heel klein. De selectie wordt regelmatig aangepast, waardoor prijsdalingen van bepaalde toestellen in de selectie minder van invloed zijn. Het CBS stelt daardoor vast dat de telefoons over het algemeen dus goedkoper worden.

Grafiek_2013

Daling

Al eerder schreven we over de groeiende populariteit van sim only en de trend dat sommige producenten en providers zich meer gaan richten op de goedkopere, of soms zelfs tweedehands, toestellen omdat daar de groeipotentie zit. Dat zou misschien een verklaring zijn voor de prijsdaling die zich vorig jaar aftekende. In de grafiek zie je aan het begin van 2013 nog voorzichtige daling met ongeveer één procent, maar in het laatste kwartaal zien we dalingen van respectievelijk 12,6 / 11,9 en 14,2 procent. Niet alleen de prijs van toestellen daalde, ook de telefoon- en internetdiensten werden met een gemiddelde daling van 1,9 procent goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Smartphone brak zeven jaar geleden door

Vorige week was het zeven jaar geleden dat Steve Jobs de eerste iPhone presenteerde. Het begin van een tijdperk waarin...

Sluiten