Phablet wint aan populariteit

20 november 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

tablet-pc-299974-mDe tijd dat mobiele telefoons zo klein mogelijk moesten zijn, lijkt achter ons te liggen. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt dat de phablet steeds populairder wordt. De phablet is een smartphone met een scherm dat tenminste 5 inch of groter is. Eén op de vijf verkochte smartphones is al zo’n kruising tussen een mobiel en een tablet. Nee, zo’n speciaal klein binnenzakje in jassen en tassen voldoet niet meer om de smartphone op te bergen. IDC berekende ook dat Android fier aan kop gaat voor wat betreft besturingssystemen.

In het derde kwartaal van 2013 zijn er ruim 400 miljoen mobiele telefoons over de toonbank gegaan, meer dan 200 miljoen daarvan waren smartphones. Ruim twintig procent van die 200 miljoen was een phablet. Hoewel deze apparaten wel wat duurder blijven dan de ‘kleine’ smartphones, zorgt een gemiddelde prijsdaling van zo’n 23 procent voor een stijgende populariteit, evenals de introductie van goedkopere modellen van onder anderen Huawei en Samsung.

Besturing

Android, het besturingssysteem van Google, bereikte in het derde kwartaal van dit jaar een martaandeel van tachtig procent en is daarmee de onbetwiste leider. Op afstand volgt iOS van Apple met bijna dertien procent. De derde plaats is met ruim drie procent voor Windows Phone. Het aandeel van de laatste is nog niet groot maar wel groeiende mede door de komst van de eerste Nokia phablets met Windows Phone. Het succes van Android gaat ten koste van BlackBerry dat het marktaandeel zag dalen van vier naar één procent.

Welke voorkeuren heb jij? Een gewone smartphone of toch een phablet? En draait die dan op Android of Windows Phone? Of kies je toch voor een iPhone ook al biedt Apple geen phablet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Het moet niet gekker worden…

Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat 10 september de iPhones 5C en 5S zijn gelanceerd. Veel mensen denken dan...

Sluiten