Overname KPN onzeker

30 augustus 2013 door in KPN.

KPNkoersDe eventuele overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil (AMX) houdt de gemoederen bezig. Niets leek een overname in de weg te staan nadat partijen overeenstemming  bereikten over de verkoop van E-Plus en AMX-topman Daniel Hajj Aboumrad eerder deze week met minister Kamp van Economische Zaken en de vakbonden sprak en hun zorgen grotendeels wegnam. De Stichting Preferente Aandelen B van KPN is echter allerminst gerust en wierp een beschermingswal tegen de overname op. Ook de Centrale Ondernemingsraad van KPN uitte twijfels over de goede bedoelingen van AMX.

Eerder deze week bereikten KPN en AMX een akkoord over de verkoop door KPN van E-Plus aan het Spaanse Telefónica en leek de overname dichtbij. En ook de gesprekken met Kamp en de vakbonden stemden tot tevredenheid. De Stichting Preferente Aandelen B van KPN vreest echter voor beschadiging van belangen van KPN en de stakeholders en activeert een call-optie waarmee het 49,9 procent van het totale stemrecht krijgt en zo dus voorkomt dat AMX een meerderheid van stemrecht kan verwerven. De stichting stelt hiermee op te komen voor de belangen van KPN, aandeelhouders, werknemers, vakorganisaties, klanten en de Nederlandse maatschappij als geheel. De stichting is van mening dat AMX met het overnamebod gekozen heeft voor een vijandelijke benadering door:

– zonder overleg met KPN een biedingsbericht te formuleren en bij de AFM ter goedkeuring in te dienen

– niet eerst te pogen met KPN overeenstemming te bereiken over een fusieprotocol.

De call-optie blokkeert voorlopig de overnamepoging en is bedoeld om een gesprek te forceren tussen het KPN-bestuur, de Nederlandse overheid en AMX. Volgens financieel deskundigen zijn er nu twee opties; AMX verhoogt het bod in combinatie met meer beschermende voorwaarden voor het personeel of trekt het bod in. Uit een persbericht van het Mexicaanse telecombedrijf blijkt dat Carlos Slim bereid is het bod in te trekken, wat aangeeft dat de strijd nog niet is gestreden maar dat AMX niet kiest voor een langlopend juridisch gevecht.

Ondernemingsraad

De Centrale Ondernemingsraad (COR) riep het kabinet en de Tweede Kamer op om door middel van beschermende wetgeving te helpen een overname te voorkomen. De COR denkt dat AMX na de overname de gemaakte afspraken met betrekking tot het handhaven van kwaliteit van KPN snel zal vergeten. Ook vreest de COR dat de werkgelegenheid in gevaar komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Lost 4G slecht bereik in huis op?

Het uitrollen van het 4G-netwerk door KPN vordert gestaag. Begin augustus werd het netwerk operationeel in ’s-Hertogenbosch en bereikte daarmee...

Sluiten