Overheid en providers in actie tegen de fietsende whatsapper

25 september 2014 door in Algemeen en T-Mobile.

Campagne Aandacht op de wegHet moet eens klaar zijn met dat smartphonegebruik onderweg. Whatsappen, twitteren, Facebooken, bellen, sms’en, wat je er ook maar mee kunt. Ogen op de weg in plaats van het beeldscherm en de handjes aan het stuur in plaats van je telefoon! Tenminste: dat vindt onze overheid, ondersteund door een aantal providers. Samen lanceren ze de campagne Aandacht op de weg.

De campagne Aandacht op de weg is niet nieuw, zo is deze vorig jaar ook ingezet. Nu wordt er meer gefocust op een kwetsbare doelgroep: de jongere. Bij een op de vijf verkeersongelukken onder jongeren blijkt een smartphone de oorzaak te zijn.

Dat is teveel, vindt minister Schultz van Haegen. Tot 2016 zal ‘haar’ ministerie Infrastructuur en Milieu nauw samenwerken met KPN, T-Mobile, UPC, Vodafone en Ziggo om jongeren in het verkeer verantwoorder om te laten gaan met smartphones.

Zwakste schakel
Is het dan zo onveilig op de fiets of in de auto? Ja en nee. Volgens de minister worden onze fietspaden, straten en wegen worden steeds veiliger. Maarrr: “De zwakste schakel in het verkeer is ons eigen gedrag. Een smartphone maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het kan ook flink afleiden.”

Met de campagne moeten weggebruikers bewuster worden van de risico’s die smartphonegebruik in het verkeer meebrengt.

De cijfers
Bij negen procent van de verkeersongelukken speelt de smartphone een rol. Als je kijkt naar de leeftijdsgroep 12 tot 34 jaar is dit aantal twee keer zo hoog: 17 tot 18 keer van elk ongeval.

Uit onderzoeken blijkt dat mensen steeds vaker een parkeerplek zoeken om even hun smartphone te gebruiken. Maar uit een recent NIPO-onderzoek blijkt ook dat één op de tien automobilisten ‘zeer vaak of regelmatig’ tijdens het rijden z’n social media checkt.

Wat betreft jonge fietsers (12-24 jaar) is één op drie tijdens het fietsen druk met alles waar je op een smartphone druk mee kunt zijn.

De campagne
Er is een nieuwe app ontwikkeld: Fietsmodus, beschikbaar voor Apple en Android. Als de jongere onderweg van z’n telefoon afblijft, wordt hij beloond. Zo maak je kans op bioscoopkaartjes, t-shirts en een fiets. Verder zullen we van 23 september tot en met half december gewezen worden op risico’s en veilige alternatieven via radiocommercials en borden langs de weg. Ook op online websites zal het je niet ontgaan.

De providers zullen hun best doen om dit alles onder de aandacht te brengen. Net als VVN en TeamAlert, die de actie ook onder de aandacht zullen brengen in ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Ben introduceert nieuwe 4G databundels

Telecomprovider Ben introduceert vanaf 6 oktober enkele nieuwe sim only databundels met 4G. Dat melden betrouwbare bronnen aan verschillende techwebsites....

Sluiten