Oude mobieltjes zijn geld waard

21 maart 2014 door in Algemeen en Toestellen.

toestelleaseBen jij het opgeruimde type dat oude apparaten meteen op verantwoorde manier wegdoet? Of liggen er bij jou ergens in huis ook wel een of twee mobiele telefoons die je niet meer gebruikt? SellCell, een Amerikaans bedrijf dat gebruikte mobiele telefoons inkoopt, was nieuwsgierig hoe dat in Amerika is en liet onderzoek doen. Het blijkt dat van vijftig procent van de ondervraagden de oude mobieltjes stof liggen te vangen in een doos of la. Dat vertegenwoordigt een bedrag van 34 miljard euro. De andere vijftig procent benut de bestaande mogelijkheden.

Het onderzoek liet zien dat vijftig procent dus eigenlijk niets doet met de oude telefoon. Vier van de tien geeft daarbij aan dat ze een oude telefoon achter de hand houden als reservetoestel. Ruim dertig procent weet niet wat ze er mee moeten en zeventien procent is te lui om er iets mee te doen. Alles bij elkaar ligt er dus een slordige dertig miljard euro in dozen en laatjes.

Andere oplossing

Er zijn natuurlijk andere oplossingen. Van de andere helft van de ondervraagden gaf twintig procent aan dat ze de oude mobiel aan iemand anders geven. Zo’n twaalf procent doneert het toestel een aan goed doel en negen procent mikt de telefoon in de vuilnisbak. Het overige deel ruilt op verkoopt het toestel. De inruil-top-tien wordt gedomineerd door de iPhone, de diverse modellen staan op een, twee, drie, vijf, zeven en tien. Ondanks deze inruilpopulariteit blijven er toch voor zo’n 9,7 miljard euro aan ongebruikte iPhones ergens in Amerikaanse huizen liggen. Om de inruil-top-tien compleet te maken, de Samsung Galaxy S3 en S4 staan op vier en zes. De BlackBerry Torch 9800 staat op acht en de Bold 9900 van ditzelfde merk op negen.

En in Nederland?

Een heel snel zoekrondje op internet levert geen recente cijfers op, maar in 2011 bleek al dat ongebruikte telefoons in Nederlandse huishoudens een waarde van veertien miljoen euro aan goud en zilver vertegenwoordigen. Dat is best jammer, want ook in Nederland zijn in inmiddels diverse mogelijkheden:

Verkopen

Er zijn diverse bedrijven die je mobiel willen kopen. De vergoeding hangt af van de staat waarin de telefoon verkeert en kan nogal variëren. Bij drie sites kwam ik voor dezelfde telefoon (iPhone 4, 8 GB in goede staat) uit op € 75,00, € 85,50 en € 100,50. Er zijn ook providers die inruildeals bieden, zoals Vodafone.

Goed doel

In ons land zijn er ook partijen die oude mobieltjes inzamelen voor het goede doel. Zonder volledig te willen zijn, noemen we hier de Stichting Opkikker en Warchild, maar er zijn er meer. Lijkt je dit een mooie mogelijkheid om je oude mobieltje(s) op te ruimen, zoek dan maar eens via Google. KPN-, Hi– en Telfortklanten kunnen hun mobiel inleveren bij de winkel zodat deze op verantwoorde wijze wordt verwerkt. Het geld dat KPN verdient met de verkoop van oude telefoons gaat naar het KPN Mooiste Contact Fonds. Dit fonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op het stimuleren van sociaal contact.

Als je er voor kiest om je oude mobiel niet te laten liggen, steun je indirect sowieso een goed doel: het milieu. Bij inlevering of verkoop wordt ervoor gezorgd dat de telefoons weer hergebruikt kunnen worden. Ze worden op verantwoorde manier gerecycled, 200 mobiele telefoons leveren voldoende goud op voor een trouwring, of vernietigd.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit, laten liggen, verkopen of inleveren? Of heb jij nog een ander idee over wat je met oude mobieltjes kunt doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Onderzoek tarieven: Vodafone goedkoopste in buitenland

Recent bleek uit internationaal onderzoek dat veel reizigers hun mobiele telefoon slechts zelden gebruiken wanneer ze in het buitenland zijn....

Sluiten