Opinie: einde roamingkosten een zegen?

4 april 2014 door in Algemeen.

einde roaming EUVanaf 15 december 2015 kan iedereen binnen de EU ook over zijn of haar landgrenzen mobiel actief blijven. Vanaf dan geldt namelijk dat binnen de hele Europese Unie dezelfde tarieven gelden als in eigen land. De EU maakt daarmee een einde aan de (hoge) roamingtarieven. Onze eigen Neelie Kroes was een van de grote voorvechtsters van deze Europese maatregel en is nu uiteraard apetrots.

Persoonlijk ben ik nogal sceptisch over de gevolgen van deze wijziging. Uiteraard ben ik voorstander van meer transparantie op het gebied van de (internationale) tarieven, dat is de basis van onze prijsvergelijker en ook de reden van ons recente onderzoek naar de kosten van mobiel gebruik in het buitenland. Maar wordt het er wel transparanter van? Het klinkt uiteraard leuk, dat de roamingkosten verboden worden, maar wie zegt dat het daardoor voor de gemiddelde gebruiker goedkoper wordt?

Eerder hebben we al meegemaakt dat het wegvallen van de sms-inkomsten leidde tot hogere tarieven voor mobiel internet. Als nu eind 2015 de inkomsten uit roaming wegvallen voor alle providers, is de vraag hoe ze dit gaan compenseren. Aandeelhouders van deze providers zullen namelijk niet 1-2-3 akkoord gaan met een drastische terugval van de winst.

Enkele mogelijke scenario’s op een rij
Uiteraard is het niet direct te voorzien wat de gevolgen zullen zijn van de nieuwe internationale wetgeving. Toch denk ik zelf dat enkele opties tot de meest realistische mogelijkheden behoren:

1. Bellen in het buitenland wordt standaard uitgeschakeld en kan enkel met een duurdere bundel, of duurdere abonnementsvorm worden geactiveerd. Gevolg: de ‘winst’ voor de consument gaat volledig verloren, en kan zelfs negatief doorslaan als deze geen of weinig gebruik maakt van de – voor de zekerheid – aangeschafte buitenlandbundels.

2. Een ander scenario is dat de opengebroken markt gaat worden bediend door Europees opererende partijen. Op dit moment zijn bijvoorbeeld T-Mobile en Vodafone al actief in diverse landen, en zij kunnen hier dan wellicht op voortborduren en dit uitbouwen. De vraag die dan rijst is wat voor gevolgen dit heeft voor lokale spelers zoals KPN. Gaan die geforceerd fuseren met lokale spelers in de rest van de EU?

3. Zodra de roamingkosten wegvallen, geldt dit ook voor de beperkingen van lokale providers. Het klinkt natuurlijk erg mooi dat een goedkoop Frans abonnementje opeens tot de mogelijkheden behoort, maar is dit überhaupt mogelijk wanneer die ene provider te klein is om scherpe tarieven bij haar internationale concullega’s af te dwingen?

4. Nog een optie, en wat mij betreft eentje die erg voor de hand ligt, is het aanpassen van de lokale tarieven. Als roaming niet duurder mag zijn dan landelijk geldende tarieven, is dit eenvoudig op te vangen door deze laatste op te hogen. Gevolg hiervan is dat iedere gebruiker de prijs betaalt, ook als deze nooit over de grens gebruik maakt van zijn mobiel.

Persoonlijk begrijp ik niet waarom er voor deze aanpak is gekozen. Uiteraard is het prima dat de consument enigszins wordt beschermd tegen torenhoge tarieven die gevolg zijn van een gebrekkige marktwerking. Maar de in 2007 ingeslagen weg met plafonds voor roamingtarieven leek mij prima. Dit jaar op jaar terugdringen lijkt me een stuk minder ingrijpend dan de nieuwe aanpak.
De providers zijn immers op zichzelf staande bedrijven, en bedrijven horen winst te maken. Als dat niet mogelijk is kost dat banen, en gaat dat ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening. En daar waar de providers vanzelf met een manier zullen komen om de wegvallende melkkoe anderszins op te vangen, heb ik liever dat dit niet op de hele klantgroepen wordt verhaald, maar enkel op de daadwerkelijke gebruikers.
Laten we voordat we blind achter de eurocommisaris aan lopen in haar polonaise dus eerst maar even afwachten wat voor impact dit besluit heeft op de toekomstige tarieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Eindelijk update voor Mijn Telfort app

Provider Telfort heeft eindelijk de belstatus-app, Mijn Telfort, voorzien van een grote update, de zogenoemde versie 2.0. Mijn Telfort had...

Sluiten